Redactie

Torrentsite Mininova in vizier van piraterijbestrijder

De populaire torrentsite Mininova dendert af op een afspraak in de rechtbank. Het is een van ’s werelds grootste BitTorrent-sites met naar eigen zeggen dagelijks miljoenen bezoekers, die er bijna tien miljoen zoekopdrachten per dag plaatsen. De bijzonder actieve, Nederlandse antipiraterijorganisatie Brein wil Mininonova op korte termijn voor de rechter slepen.

Volgens Brein-directeur Tim Kuik profiteert Mininova van grootschalige inbreuk en heeft overleg geen nut gehad. "Dit is een principiële aangelegenheid voor Brein", klinkt het strijdlustig. "Wij komen er met Mininova niet uit. Daarom leggen wij deze zaak nu aan de rechter voor."

Erik Dubbelboer, medeoprichter van Mininova, laat weten dat hij niet bang is voor een eventuele rechtszaak. Naar zijn mening is de Notice & Take Down-procedure van de site voldoende. Bij deze procedure wordt de sitebeheerder door rechthebbenden op de hoogte gesteld van illegaal materiaal, waarna hij de bewuste links weghaalt. Brein ziet liever verdergaande maatregelen.

Kuik: "Een Notice & Take Down-procedure is absoluut onvoldoende voor een site die systematisch en structureel gebruikmaakt van ongeautoriseerde bestanden. Notice & Take Down werkt om lekkages tegen te gaan, maar niet als de kraan wagenwijd openstaat zoals bij Mininova."

Brein schat Mininova’s maandelijkse inkomsten uit advertenties op enkele honderdduizenden euro’s. Meer dan negentig procent van de torrents op de site zou naar naar illegale bestanden verwijzen. Dubbelboer stelt dat het ondoenlijk is om toezicht te houden op een dergelijk omvangrijke site met zulke hoge bezoekersaantallen. Toch wil Kuik dat de site effectief actie onderneemt. "En als zij dat niet kan, dan moet zij stoppen."

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.