De Amerikaanse Senaat in het Congres is gisteren akkoord gegaan met de Webcaster Settlement Act. Die wet legt het grondwerk voor online radiostations om te onderhandelen over lagere royaltytarieven voor de liedjes die zij streamen over het web.
Het Huis van Afgevaardigden (het Amerikaanse Lagerhuis) ging zaterdag al unaniem akkoord. Nu gaat de wet richting het Witte Huis, waar president Bush naar verwachting de laatste krabbel zal zetten.
Gevaar niet geweken
De kou is echter nog niet uit de lucht. De webcasters en de muziekindustrie hebben nu tot 15 februari 2009 de tijd om een akkoord te bereiken over aanvaardbare tarieven. Lukt dat niet, dan blijven de huidige (te) hoge tarieven gelden.
Tim Westergren, oprichter van de populaire online muziekdienst Pandora, kan alvast zijn geluk niet op over het succes bij het Congres. "Ik ben opgelucht, optimistisch, en onze luisteraars dankbaar", zegt hij.
Muziekindustrie werkt mee
Het lijkt tegenstrijdig, maar de muziekindustrie (waaronder de belangenbehartiger (RIAA) staat zij aan zij met de online radiostations in het streven naar een snel compromis over de royaltytarieven. Niemand, behalve de traditionele radiostations misschien, wil dat webcasters over de kop gaan omdat ze de royalty’s niet kunnen ophoesten. "Samen willen wij deze markt laten werken voor muziekfans en muziekmakers", aldus de RIAA.
De overeengekomen licentie heeft straks ook weer de zegen nodig van het Amerikaanse Congres. De online radiostations hebben dan een wettelijke licentie. Alle liedjes die daaronder vallen, mogen zij zonder toestemming streamen.
Hogere tarieven
In de zomer 2007 zijn in de Verenigde Staten nieuwe royaltytarieven voor online radiostations van kracht geworden. Over een periode van vijf jaar zouden webcasters drie- tot twaalfhonderd procent meer royalty’s moeten ophoesten. Veel radiozenders vreesden dat dit hen zou noodzaken te stoppen. Duizenden webradiostations hielden daarom op 26 juni 2007 uit protest een dag van stilte.
Met een bijdrage van Greg Sandoval