Redactie

Geld geëist van werknemers met iPod

Nederlandse bedrijven met werknemers die tijdens hun job naar een iPod, muziektelefoon of andere mediaspeler luisteren, moeten daarvoor rechten betalen. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft hierover een rechtszaak gewonnen. De redenering is dat werknemers beter werken met muziek, en dus is er bedrijfsbelang.

De rechtszaak liep tussen Buma/Stemra en Suplacon, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in plaatbewerking. Een waarnemer van de auteursrechtenorganisatie merkte in oktober 2007 op dat er "speelklare muziekapparatuur" aanwezig was. Enkele werknemers mochten ook naar hun iPod of muziektelefoon luisteren.

Bedrijfsbelang

Aanvankelijk protesteerde Suplacon tegen de heffing die het kreeg opgelegd. Daarbij trok het ook de onduidelijke berekening van de auteursrechtenorganisatie in twijfel. In zijn uitspraak geeft de rechter het bedrijf echter ongelijk.

“De voorzieningenrechter is van oordeel dat uit het feit dat medewerkers van Suplacon tijdens werktijd naar muziek mogen luisteren, zelfs middels een i-Pod of mobiele telefoon, volgt dat Suplacon een bedrijfsbelang heeft dat zijn medewerkers naar muziek kunnen luisteren. Immers, tevreden werknemers werken harder. Er is dan ook sprake van een openbaarmaking van muziek in de zin van artikel 12 van de Auteurswet.”

Suplacon moet in totaal 1.141,80 euro betalen. 816 euro daarvan is voor het salaris van de advocaat. Als het bedrijf in de toekomst nog eens wordt betrapt, moet het een dwangsom betalen van vijfhonderd euro per overtreding, met een plafond van vijfduizend euro.

De volledige uitspraak is online na te lezen en lijkt te gek voor woorden. Zo claimt Suplacon op een bepaald moment dat de radio op de bedrijfsvloer alleen voor nieuwsberichten wordt gebruikt. Buma/Stemra antwoordt daarop dat ook jingles en tunes van het NOS Journaal tot beschermde werken horen.

Niet in België

In België is er enkele jaren geleden een soortgelijk incident geweest tussen Sabam en een garage. Hier won de garagehouder echter omdat de werkplaats niet publiek toegankelijk was. Bovendien waren de werknemers allemaal bevriend, waardoor het afspelen in privésfeer gebeurde.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.