Redactie

iPod Touch

Apples onlangs gelanceerde derde generatie van de iPod Touch is niet spectaculair vernieuwd. Tot teleurstelling van velen is Apples meest luxueuze mp3-speler bijvoorbeeld niet verrijkt met een camera. Met die buit ging de iPod Nano aan de haal. Toch heeft het toestel meer dan genoeg te bieden.

Er zijn eigenlijk geen noemenswaardige uiterlijke verschillen met de tweede generatie van de iPod Touch. De vorm en omvang zijn onveranderd. Er is een glazen breedbeelddisplay van 3,5 inch met multitouchfunctionaliteit en een resolutie van 480 bij 320 pixels.

Ipod Touch

De achterkant is van verchroomd metaal. Mooi, ware het niet dat vingerafdrukken er storend zichtbaar op zijn. 

 
 
Knoppen
Het toestel beschikt over een paar echte knoppen. Zo vinden we een kleine volumecontroleknop aan de linkerkant en een hoofdmenuknop voorop in het midden, recht onder het scherm. Onderin vind je de dockaansluiting en koptelefoonuitgang. Een usb-kabel wordt erbij geleverd, evenals oordopjes met ingebouwde afstandsbediening.

 

De iPod Touch kan zonder bijladen tot dertig uur muziek afspelen, afhankelijk van de instellingen, beweert Apple. Voor video afspelen staat zes uur. Dat laatste werkt overigens heel goed. Er is een behoorlijke verbetering in kleurbalans en contrast, zoals je kunt zien op de foto’s hieronder. De nieuwe Touch toont kleuren koeler en natuurlijker dan de tweede generatie.

 

Links en boven: iPod Touch tweede generatie. Rechts en onder: iPod Touch derde generatie (foto: CNet)

Geluid
Helaas is geen extra aandacht besteed aan geluidsverbetering. Maar het uitgebalanceerde en gladde geluid van de iPod Touch zal de meerderheid van de gebruikers tevredenstellen. De bekende witte oordopjes laten de muziek heel helder klinken met voldoende gelaagdheid. In combinatie met een stereo-installatie is het geluid uitstekend. De bassen klinken rond en warm terwijl de middelhoge en hoge tonen goed te onderscheiden zijn. 
 

,

Ondanks dat een camera ontbreekt, is aan de nieuwe iPod Touch interessante waarde toegevoegd. Allereerst is de opslagcapaciteit verdubbeld, tegen gelijk gebleven prijzen. Het duurste model beschikt nu over 64 GB flashgeheugen, goed voor maximaal veertienduizend nummers van vier minuten. 

Sneller
De modellen van 32 en 64 GB zijn uitgerust met een krachtigere processor. Volgens Apple zijn ze vijftig procent sneller. Inderdaad duurt het opstarten van het toestel minder lang en wordt snelheidswinst geboekt bij het opstarten van applicaties en laden van webpagina’s. Benchmarktests door Macworld bevestigen aanzienlijke prestatieverbeteringen.

De twee duurdere modellen leveren bovendien, dankzij Open GL ES 2.0-ondersteuning, betere grafische prestaties. Dat is gunstig voor gamers.

Stembediening
Je kunt de modellen van 32 en 64 GB bedienen met stemcommando’s. Je activeert Stembediening door de afstandsbediening op de kabel van de meegeleverde oordopjes een paar seconden ingedrukt te houden.

 

In de afstandsbediening is een minuscule microfoon gebouwd. Hierin kun je een commando of de naam van een liedje, artiest, album of afspeellijst uitspreken. Helaas werkt dit allesbehalve soepel tijdens onze tests. Het lijkt vooral te werken bij eenvoudige namen. Los daarvan duurt het even om over je gêne heen te komen; al pratend tegen je nieuwe iPod trek je toch rare blikken.

Op de 32 en 64 GB-modellen zijn ook nog opties beschikbaar voor betere toegankelijkheid voor slechtzienden, zoals een zoomfunctie, spraakondersteuning, monogeluid en een ‘wit op zwart’-functie.

 

8 GB-model
Het is jammer dat het goedkoopste model van de iPod Touch, met 8 GB flashgeheugen, niet dezelfde capaciteiten heeft als de varianten van 32 en 64 GB. Dit model moet het namelijk doen met de hardware van de tweede generatie iPod Touch.

Als je het toestel koopt, moet je het stellen zonder Open GL ES 2.0-ondersteuning, Stembediening en de verbeterde toegankelijkheidsopties. Bedenk ook dat nieuwe functies in toekomstige updates van de Ipod-firmware mogelijk alleen zullen werken op de nieuwste hardware.

,

Iphone OS 3.1
Gelukkig zijn veel nieuwe functies in de meegeleverde iPhone 3.1-software wél beschikbaar voor het 8 GB-model. Denk aan de mogelijkheid om te knippen, kopiëren en plakken, de Spotlight-zoekfunctie, een liggend toetsenbord in Mail, Notities en Safari, ‘Shake to shuffle’ en anti-phishingbescherming.

Apple heeft zijn Genius-aanbevelingstechnologie, bekend van Itunes, nu ook toegevoegd aan de App Store. Het principe is hetzelfde. Na activering van de functie op je iPhone of iPod Touch beveelt Genius toepassingen aan op basis van de applicaties die je al in je bezit hebt.

Mixen
Een opvallende nieuwe voorziening is de Genius-afspeellijst, gelanceerd in Itunes 9. Deze functie maakt oneindige, genregebaseerde mixen van nummers in je Itunes-bibliotheek. Je zou het kunnen omschrijven als "shuffle met smaak". Handig als je een feestje hebt. Genius Mixes vind je in het muziekmenu. Het is wel zaak om de functie te activeren in iTunes.

De synchronisatie in iTunes 9 en Iphone OS 3.1 is verbeterd. Je kunt nu je applicaties direct in Itunes organiseren. Ze verschijnen dan automatisch op de iPod Touch in dezelfde opmaak. Ook is het mogelijk om nummers te synchroniseren op basis van artiest- of genrekeuze.

Zakcomputer
Al met al heeft de derde generatie van de iPod Touch dus nog best veel nieuws te bieden. Al zijn de basiscapaciteiten van het toestel minstens zo interessant. Het is eigenlijk een mp3-speler, minitelevisie, gameconsole en zakcomputer met WiFi en Bluetooth in één.

In de menu’s vind je podcastondersteuning, een fotoviewer, dictafoon, kleine tools zoals notities, klok en rekenmachine, een stappenteller, luidspreker, de Safari-browser en nog veel meer. Deze duizendpoot kan eigenlijk alles, behalve bellen en – het is niet anders – filmpjes schieten. Daarnaast kun je het scala aan functies uitbreiden met duizenden applicaties en ‘made for Ipod’-hardware van andere fabrikanten.

 

Samenvattend is de iPod Touch dus niet spectaculair vernieuwd, maar er is toch een heel aantal updates die wel optellen. De Touch van de tweede generatie was al een uitblinker in het duurdere segment van mp3-spelers en het toestel is nu alleen maar beter geworden.

Denk je dat je de vele toepassingen volledig kunt benutten en betaal je graag voor mooie technologie? Dan is dit het moment om naar de winkel te stappen.

iPod Touch
Prijzen: 8 GB: 189 euro
32 GB: 279 euro
64 GB: 369 euro (september 2009)
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.