Redactie

Magix Red uw LP’s

Het omzetten van analoge naar digitale muziek is een tijdrovend proces dat je met vallen en opstaan moet leren. Met het Magix-pakket ‘Red uw LP’s’ is dat leerproces eerder plezierig. De tijd die je normaal kwijtraakt met miskleunen, kun je nu steken in het perfectioneren van overgezette opnames afkomstig van platen, cassettes en radioprogramma’s.

In de verpakking van Red uw LP’s vind je, naast twee softwareprogramma’s, een voorversterker die je kunt gebruiken om een platenspeler via usb op je computer aan te sluiten. Hoewel deze accessoire de prijs van het pakket behoorlijk opdrijft, komt het duidelijk van pas. Het aansluiten van de platenspeler is eenvoudig en we kunnen vrijwel meteen aan de slag met het digitaliseren van onze eerste plaat.

Handleiding op video
Een pakket als Red uw LP’s is gebaat bij een heldere uitleg, en gelukkig heeft Magix twee uitstekende videohandleidingen in elkaar gestoken. Die leggen bij de eerste start in het Nederlands uit hoe je Magix Cleaning Lab 15 en Magix Music Editor, de programma’s voor het importeren en schoonmaken van je opnames, het beste gebruikt. De op het eerste gezicht wat intimiderende interface van beide applicaties verliest daardoor alle dreiging, zodat je snel kunt beginnen met het importeren.

Magix Cleaning Lab bestaat uit twee hoofdvakken. Je opname is in grafische vorm terug te vinden in het bovendeel, terwijl alle bewerkingsfuncties terugkomen in het onderste deel. De twee deelvensters worden van elkaar gescheiden door menuknoppen, die je chronologisch het omzetten tonen: importeren, cleaning, mastering en exporteren.

Profielen
Zowel het schoonmaken (cleaning) als afwerken (mastering) van je opnames voltooi je met een aantal schuifknoppen, zodat je het kraken van oude platen kunt verwijderen en geluidseffecten kunt toevoegen. Voor de wat luiere gebruiker heeft Magix profielen samengesteld voor veelvoorkomende situaties, zoals ‘vinyl in slechte conditie’. In die modus bijvoorbeeld filtert Cleaning Lab 15 de harde tikken uit de muziek.

Deze presets doen uitstekend hun werk en besparen veel tijd. Omdat het programma in staat is om stiltes te detecteren en te verwijderen, kan het zonder hulp een plaat van begin tot eind digitaliseren.

Wie meer wil met zijn ruwe opnames kan ze via het contextmenu exporteren naar de Music Editor, waar je effecten toevoegt en samples loopt. Omdat het Cleaning Lab zo vakkundig zijn werk doet, lijkt dit programma ons overbodig.

Exporteren
Na het schoonmaakwerk exporteer je de opnames naar cd, dvd of een bestand. Muziekfanaten zullen blij verrast zijn met het grote aantal ondersteunde formaten, waaronder FLAC en Ogg Vorbis. Het is ook mogelijk om meteen naar een dataschijf te branden voor mensen die een veilige back-up willen maken van hun grote verzameling platen of bandjes. Eigenlijk is de wat hoge prijs alleen gerechtvaardigd voor deze groep muziekliefhebbers.

Magix Red uw LP’s!
Prijs: 89,99 euro (juni 2009)

PRO: neemt veel tijd uit handen; efficiënte videohandleiding; groot aantal exportformaten.
CONTRA: beperkt nut Magix Music Editor; behoorlijke investering.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.