Redactie

Nokia 5800 Xpressmusic

De 5800 Xpressmusic, Nokia’s eerste telefoon met touchscreen, mikt vooral op actieve muziekliefhebbers. Is dit toestel meteen een schot in de roos?

De Nokia 5800 beschikt over een ruim bemeten aanraakscherm van 3,2 inch, maar hij heeft de afmetingen van een doorsnee mobiele telefoon. Daarmee is hij een stukje smaller dan de meeste andere telefoons met touchscreen.

Onder het scherm zitten slechts drie toetsen: een beltoets, menutoets en afsluittoets. Aan de rechterzijde is een sneltoets voor de 3,2 megapixelcamera met ledflits voorzien, evenals een vergrendelknop en een dubbele volumetoets. Links zitten klepjes voor een sim- en SD(HC)-geheugenkaart – Nokia levert er een kaartje van 8 GB bij dat hot-swappable is – en achteraan is er een handige uitsparing voor het opbergen van de stylus voorzien.

Die laatste heb je niet zo vaak nodig, want het mooi ogend schermpje laat zich ook nauwkeurig bedienen met de vingers of met het bijgeleverde plectrum. De respons op aanrakingen is niet overgevoelig en voldoende precies, en gaat vergezeld van een aangename tactiele feedback. Dat zorgt voor een prima gebruikservaring.

De N5800 laat zich ook gebruiken als agenda.

Xpressmusic
Nokia positioneert het toestel als muziektelefoon. Multimediagebruik is deze Xpressmusic dan ook op het lijf geschreven. Rechts boven het scherm zit een sneltoets die een mediabalk op het scherm tovert, een handige feature. Die balk biedt shortcuts die je meteen naar de belangrijkste entertainmentfuncties brengen: muziek, de foto- en videogalerij, online uitwisseling, video en de webbrowser.

Een andere aandachtstrekker is de automatische kantelfunctie voor het scherm. Dankzij ingebouwde acceleratiesensoren draait het beeld automatisch mee als je het toestel een kwartslag draait; vooral handig bij het bekijken van filmpjes en surfen op het net.

De reacties op bewegingen zijn goed; alleen vreemde positiewissels brengen het systeem nu en dan aan het twijfelen. De bewegingssensoren worden trouwens ook gebruikt voor de besturing van een van de meegeleverde games, dat je bedient door het toestel de goede kant uit te kantelen.

,

De 5800 heeft veel meer features in huis dan een doorsnee muziektelefoon, zoals draadloze WiFi-technologie (3G-versie) en een GPS-ontvanger. Dat maakt deze nieuwkomer een verrassend compleet toestel voor vrijetijdsgebruik.

Ook liefhebbers van relatief nieuwe vormen van entertainment – zoals social networking (Facebook, Myspace), het uitwisselen van filmpjes en foto’s (Flickr, Ovi), en multimediale internetcontent (Youtube, Nokia Musicstore, podcasts) – komen uitgebreid aan hun trekken met dit toestel.

De meegleverde stylus is niet nodig om het scherm te bedienen, het reageert goed genoeg op vingers.

Surfen via WiFi verloopt relatief vlot, en het toestel biedt heel wat mogelijkheden om webpagina’s optimaal in beeld te brengen. Ook foto’s en filmpjes zien er best overtuigend uit, rekening houdend met de beperkingen die een telefoon oplegt. De GPS-functie vinden we vooral geschikt voor stadswandelingen. Het duurt even voor het toestel een stabiele satellietverbinding tot stand brengt, maar de navigatie blijkt wel nauwkeurig en wordt mooi in beeld gebracht.

Overtuigend multimediatoestel
Als multimediatoestel weet de Nokia 5800 ook in de praktijk te overtuigen. Het scherm is groot genoeg om filmpjes tot hun recht te laten komen, en via de AV-uitgang kun je ze ook op tv vertonen. Geen volwaardige vervanger voor een PMP uit het betere segment, maar toch geslaagd.

Als muziekspeler is deze Xpressmusic wel een echt alternatief voor een mp3-speler. De 3,5 millimeter hoofdtelefoonuitgang is handig gepositioneerd boven aan de speler, de afspeel- en sorteermogelijkheden scoren goed en ook de geluidskwaliteit laat nergens steken vallen. Tenminste, als we onze eigen Koss Portapro-hoofdtelefoon aansluiten, want de bijgeleverde oortjes presteren teleurstellend.

De ingebouwde luidspreker klinkt opvallend goed bij telefonie, maar voor muziek en films halen we toch liever een hoofdtelefoon boven.

De batterij houdt het bij onze test gemiddeld zo’n twee dagen uit bij gemengd gebruik. Wel zal intensief videogebruik, surfen, gamen of fotograferen de autonomie behoorlijk inkorten.

Nokia 5800 XpressMusic
Prijs: 369 euro (maart 2009)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.