Beeld

Achtergrond: Video-mapping

Ook buiten z’n vertrouwde biotoop kan een projector voor magie zorgen. Bij video-mapping bijvoorbeeld, een kunstzinnige projectietechniek waarbij hele gebouwen worden omgetoverd tot decor voor een spectaculair beeld- en klankspel…

Video-mapping bestaat in verschillende vormen, wat het niet eenvoudig maakt om het fenomeen in een allesomvattend term te omschrijven. Concreet gaat het om een 3D-projectietechniek waarmee nagenoeg elk oppervlak omgetoverd kan worden in een dynamische videowand.

Met geavanceerde software en uitgekiende projectiehoeken worden beelden als deklaag op gebouwen (of andere grote voorwerpen) geschilderd door verschillende state-of-the-art projectoren, wat het mogelijk maakt om een gebouw om te toveren tot een groot geanimeerd object.

Dat klinkt eenvoudiger dan het eigenlijk is, aangezien de geprojecteerde animaties de vlakken perfect moeten overlappen. De wisselende omstandigheden – denk aan factoren zoals de opstelling van de projector, lenskeuze en andere externe factoren – maken het werk van de beeldartiest er ook niet makkelijker op.

Maar wanneer alles perfect wordt uitgevoerd en begeleid wordt van passende geluidseffecten en een matchende soundtrack, kan projectie met video-mapping garant staan voor een echt massaspektakel…

 

,


,

,

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.