Redactie

B&W lanceert nieuwe subwoofer voor topsegment

Met de DB1 lanceert de Britse luidsprekerspecialist Bowers & Wilkins een nieuwe subwoofer voor het absolute topsegment. Indrukwekkende technologie en een gelikt ontwerp moeten de DB1 een stap voorsprong bezorgen op de verzamelde concurrentie.

De DB1 is niet meteen een doorsnee subwoofer. Hij is gebouwd voor film en muziek, wat inhoudt dat hij zowel pure kracht als subtiliteit in huis moet hebben. Om in die opdracht te kunnen slagen, haalde B&W de grote middelen boven.

De sub is opgebouwd rond twee mechanische langeslagwoofers van 30 centimeter (12 inch) – de sterkste die B&W ooit maakte – die tegenover elkaar opgesteld staan B&W heeft het zelf over ‘Balanced Drive’, een aanpak die hoge volumeniveaus mogelijk moet maken met een erg lage vervorming, terwijl het geluid over de hele lijn netjes in evenwicht blijft.

Voor de aansturing staat een klasse-D versterker in met schakelende voeding, goed voor een vermogen van 1.000 watt. De frequentierespons loopt van 17 Hz tot 145 Hz bij -3 dB.

Digital Signal Processing
Opvallend is de integratie van een in eigen beheer ontwikkelde DSP-sturing, die het signaal in het digitale domein onder handen neemt. Op die manier kan de sub perfect in de meest uiteenlopende ruimtes geïntegreerd worden, zonder dat het geluid eronder lijdt. Naast correcties voor de kamerakoestiek heeft de DB1 echter nog heel wat andere digitale snufjes in huis, die allemaal gericht zijn op een optimale klankervaring.

Om dat alles ook makkelijk bedienbaar te maken, is ook een OLED-display van de partij. Een andere optie is de instellingen doorlopen vanaf een pc – Bowers & Wilkins stelt hiervoor specifieke software beschikbaar. Wie een domoticasysteem in huis heeft, kan de sub daarin opnemen via de RS-232-aansluiting.

De Bowers & Wilkins DB1 valt verrassend genoeg niet eens zo groot uit, met afmetingen van 49 bij 46 bij 41 centimeter, al weegt hij wel een behoorlijke 44 kilogram.

De nieuwe übersub is leverbaar vanaf juli, waarbij je voor de afwerking keuze krijgt  tussen Piano Black, Rosenut en Cherrywood. De adviesprijs bedraagt – adem even diep in – 4.250 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.