Redactie

Dutchtronics PConTV

De meeste mediaspelers met een netwerkinterface kunnen bestanden afspelen die zich op een computer elders in het netwerk bevinden. De PConTV gaat echter nog een stapje verder: hij kan letterlijk de controle over een computer in je netwerk overnemen.

De netwerkverbinding verloopt via Powerline-adapters. Eén daarvan is al geïntegreerd in het toestel, de andere adapter sluit je ergens in de buurt van je router of modem aan op het stopcontact. Vervolgens detecteert de software, die we intussen al geïnstalleerd hebben, de PConTV zonder problemen. Een HDMI-kabel is niet meegeleverd, in tegenstelling tot een componentkabel.

Geen probleem, maar de componentuitgang moet wel eerst geactiveerd worden. In tegenstelling tot andere mediaspelers kun je de instellingen alleen aanpassen via een webinterface, niet via een instellingenmenu op het toestel zelf.

Enkele beperkingen
In de mediaspelermodus gedraagt het toestel zich zoals de meeste andere mediaspelers. Via het menu kunnen we makkelijk navigeren naar bestanden die zich ofwel op een via USB aangesloten harde schijf bevinden of die gedeeld zijn op een van de aangesloten pc’s. De PConTV kan immers niet voorzien worden van een interne harde schijf.

In de mediaspelermodus worden we geconfronteerd met enkele belangrijke beperkingen. Zo geeft het toestel geen ondertitels weer en ontbreekt er ondersteuning voor een aantal belangrijke bestandsformaten zoals ogg, flac, mkv en png. Verder beschikt de PConTV niet over een functie ‘fast forward’ waarbij je de film versneld voorbij ziet flitsen.

Het is enkel mogelijk om te navigeren naar een bepaalde tijdsindex. Ook bij het aanpassen van het volume verschijnt er geen indicatiebalk op het scherm.

Met de PConTV kun je ook de controle over een computer overnemen. Zo is het mogelijk om tot acht Windowscomputers te verbinden; waarop je natuurlijk wel overal de benodigde software moet installeren. Maak je verbinding met zo’n pc, dan wordt de resolutie automatisch aangepast aan die van het televisiescherm, waar het beeld haarscherp wordt weergegeven.

De bediening gebeurt met een draadloos toetsenbord met geïntegreerde trackball. De muiscursor besturen verloopt echter niet vlotjes. Het lijkt of hij steeds een fractie van een seconde achterloopt.

Niet overtuigend
PConTV lijkt een mooi concept, maar blinkt noch uit als mediaspeler, noch als toestel om een andere pc over te nemen. Misschien zien we iets over het hoofd, maar persoonlijk lijkt het praktische nut van de PConTV verwaarloosbaar.

Een goedkope mediacenter-pc kost immers niet zoveel meer, en daarmee kun je wel alle denkbare bestandformaten afspelen, eveneens een computeromgeving weergeven op je televisiescherm en ook computers in je netwerk overnemen.

Door de vele kleine ergernissen waarop we stoten bij het testen, kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de producent het toestel nog snel voor de feestdagen in de winkelrekken wilde krijgen.

Dutchtronics PConTV
Prijs: 249 euro (februari 2010)

PRO: netwerk via Powerline; Windowsdesktop op je televisie; redelijk eenvoudige installatie.
CONTRA: gebrekkige bestandsondersteuning; geen weergave van ondertitels; alleen Windowscomputers kunnen worden overgenomen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.