Geluid

Een op vijf tieners in VS heeft gehoorverlies

Een Amerikaans onderzoek stelt vast dat een op de vijf tieners een vorm van gehoorverlies heeft.

Onderzoekers hebben overheidsgegevens rond gehoorverlies opgevraagd en vergeleken. Die gegevens zijn afkomstig van jaarlijkse vragenlijsten rond de gezondheid in de VS. De statistieken werden deze week voorgesteld en staan in het Journal of the American Medical Association van 18 augustus.

De studie stelt vast dat gehoorverlies bij twaalf- tot negentienjarigen in 2006-2007 vaker voorkwam in vergelijking met de periode 1988-1994.

In totaal blijkt er 31 procent meer gehoorverlies te zijn ten opzichte van vroeger. Daardoor heeft vandaag een op vijf jongeren een of andere vorm van gehoorstoring.

Mp3-spelers
Het onderzoek stelt alleen de trend vast en geeft geen verklaring voor het stijgend aantal gevallen. Al hoef je geen dokter te zijn om de link te leggen met de populariteit van mp3-spelers de afgelopen laatste tien jaar.

Wetenschappers waarschuwen er al jaren voor dat je mp3-spelers maar beter niet te lang aan één stuk gebruikt. Uiteraard speelt het volume hierbij een rol. Al maakt het type hoofdtelefoon ook veel uit.

Zo is er meer risico op gehoorschade wanneer je oortjes gebruikt dan wanneer je een grote ‘klassieke’ hoofdtelefoon gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.