Redactie

Regiocodering

Zowel een Blu-ray/dvd-schijf als een Blu-ray/dvd-speler is gebonden aan een regiocodering, die bepaalt welke schijfjes er afgespeeld kunnen worden op een toestel.

Zowel de schijf als de speler heeft dus een regiocode. Je kan enkel schijven afspelen die dezelfde regiocode dragen als die van de speler, anders zal de speler de schijf weigeren af te spelen. Schijven uit de VS (Regio A) kan je dus niet afspelen op een Europese (Regio B) Blu-ray-speler.

Dvd-spelers zijn over het algemeen regiovrij te maken via een aantal commando’s van de afstandsbediening. Voor Blu-ray-spelers is dat jammer genoeg (nog) niet het geval. Er bestaan wel hardwaregebaseerde oplossingen, maar die aanpassingen kan je zelden thuis uitvoeren… tenzij je uitvoerige soldeerervaring en stalen zenuwen hebt.

Toch heeft regiocodering bij Blu-ray een paar voordelen ten opzichte van dvd. Ten eerste kent Blu-ray slechts drie regio’s (A, B en C), terwijl er voor dvd acht bestaan, waarvan zes geografische (1 – 6). 
 

Ten tweede is de grote meerderheid van alle dvd’s voorzien van een regiocode, terwijl dat voor Blu-ray heel wat minder het geval is. Aan een Blu-ray-schijf kan ook meer dan één regio toegekend worden. Zo zijn bijna alle films van Warner Bros regiovrij, terwijl de meeste releases van Fox wel regiogebonden zijn.

Let wel, dit zijn geen vaste regels! Als consument controleer je specifieke titels best voor de aankoop door de regiologo’s achterop het doosje te bekijken. Wie online films wil kopen, kan de regiocodering nakijken op websites zoals http://regionfreemovies.com/ of http://bluray.liesinc.net/.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.