Beeld

Review: EZair Wireless PC to TV connector

Met de EZair Wireless PC to TV connector verbind je een laptop draadloos met het grote scherm. Dat ziet er leuk uit op papier, maar wat zegt de praktijk?
 

 

Internetfuncties op moderne televisies of Blu-ray-spelers zijn aantrekkelijk en handig, maar ze staan nog in hun kinderschoenen. Daardoor zijn ze echt geen substituut voor een volwaardige computer. 

Wil je toch alle mogelijkheden van je computer naar het tv-scherm brengen, dan dringt zich dus een andere oplossing op. Deze draadloze usb-set van EZair bijvoorbeeld, die het mogelijk moet maken om in een handomdraai je laptop op het grote scherm aan te sluiten. Dat lijkt best aantrekkelijk: vanuit het comfort van je sofa mails lezen, video’s bekijken of op internet surfen.

Klein en veeleisend
De EZair Wireless PC to TV connector bestaat uit twee onderdelen: een zender en een ontvanger. De ontvanger is een klein basisstation met twee uitgangen: HDMI en VGA/stereo minijack. We sluiten het aan op onze televisie via HDMI en pluggen de stekker van het basisstation in het stopcontact.

Daarna installeren we de software en bijhorende drivers op onze laptop. Zodra dat in orde is, kan je de USB dongle die als zender functioneert aansluiten op de computer. Het hele proces neemt iets meer dan twintig minuten in beslag. Maar al snel blijkt onze licht antieke laptop niet krachtig genoeg voor deze toepassing.

De specificaties die de fabrikant duidelijk vermeld zijn er dus niet zomaar: met Windows 7 of Vista heb je minimaal een 1,6Ghz Core Solo-processor nodig voor internetgebruik, terwijl voor HD-video een 1,8GHz Core Duo-processor vereist is. In beide gevallen moet de computer ook over minimum 1GB RAM-geheugen beschikken.

Als je hoopt een oude laptop als permanente bron op je televisie te gebruiken, kijk dan goed na of hij wel krachtig genoeg is.

,

Instellen
Nadat we de installatie nog een keer uitvoeren op een machine die wel aan alle minimumspecificaties voldoet, krijgen we eindelijk beelden te zien. De software schakelt de resolutie van de computer onmiddellijk terug naar een ondersteund formaat (maximaal 1.440 bij 1.050 pixels of HD-video in 720p-formaat).

Standaard zie je een exacte kopie van je desktop (mirror mode), maar het is ook mogelijk om via de instellingen een extended mode te activeren. De televisie doet dan dienst als verlengstuk van het bureaublad op het computerscherm. In die stand kan je bovendien je laptopscherm en de televisie elk een eigen resolutie geven, wat over het algemeen handiger werkt. Op televisie opteerden we bij onze test voor een resolutie van 1.366 bij 768 pixels omdat dit 16:9-formaat schermvullend is.

Om geluid op de televisie te ontvangen volstaat het om in het Windows Control Panel (onder Hardware and Sound > Sound) het ‘USB PnP Sound Device’ als standaard apparaat kiezen.

,

Behoorlijke prestaties
Bij het afspelen van mediabestanden en dvd’s houdt de EZair-combi zich prima staande. De beeldkwaliteit is uitstekend en geen van onze testbestanden zorgt voor problemen. De weergave ziet er vloeiend uit, terwijl beeld en geluid netjes in de pas lopen.

Heel af en toe, bijvoorbeeld bij vooruit spoelen, duurt het een seconde voor alles terug synchroon loopt. Dat vinden we niet meteen problematisch. Bij YouTube-weergave schokt het beeld af en toe wel heel licht, ondanks gesleutel aan de instellingen zoals in de handleiding beschreven wordt.

Er zit ook een heel kleine vertraging tussen wat je op de pc ziet en wat je op de televisie ziet. Geen probleem voor het gros van de pc-toepassingen, maar voor timinggevoelige spelletjes zoals shooters kan dat frustrerend zijn. Ook Blu-ray-weergave wordt niet ondersteund, zoals uitdrukkelijk vermeld wordt in de handleiding.

Het bereik van de set bedraagt ongeveer tien meter, maar om die afstand te halen moet je wel binnen één kamer blijven met de zender en ontvanger. Een muur doodt het signaal onmiddellijk. Voor de beste prestaties raadt de handleiding zes meter aan, zonder obstakels tussen de zender en ontvanger. Wie dus hoopte de pc in een kast te installeren, moet verder uitkijken naar een andere oplossing.

Al bij al zet de Wireless PC to TV connector van EZair een mooi parcours neer in deze test. Deze zender-ontvangercombinatie doet wat ze belooft, zonder problemen op te leveren. De vrij stevige systeemvereisten en het beperkte bereik zijn de enige echte minpunten.

,

TECHNISCHE SPECIFICATIES: EZair Wireless PC to TV connector
Wat:
draadloze zender-ontvangercombinatie voor de weergave van computerbeelden op tv
Aansluitingen: usb (zender); HDMI, VGA, stereo minijack (av-basis)
Maximale resolutie: 1.400 x 1.050 (SXGA+) / 720p-video
Geluid: 16-bit 48 kHz
Compatibel met: Windows XP SP3, Windows Vista en Windows 7
Systeemvereisten: afhankelijk van besturingssysteem (zie website fabrikant voor specificaties)
In de verpakking: zender-ontvanger, voeding, HDMI-kabel, quick start guide, cd (software en drivers)
Prijs: 129 euro 
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.