Beeld

Review: Sharp LC-40LE924LE LED-tv en BD-HP90S Blu-ray-speler

Met de LC-40LE924LE LED-tv en BD-HP90S Blu-ray-speler bezorgde Sharp ons een combinatie waar je niet naast kan kijken. Beide toestellen zien er immers bloedmooi uit, al weerspigelt zich dat ook in een aanzienlijk prijskaartje. Aan de LED-lcd-televisie zit immers een prijskaartje vast van 1.699 euro, terwijl je voor de Blu-ray-speler 429 euro neertelt.

In FWD Magazine 33 lees je hoe deze set het ervan af brengt in vergelijking met enkele andere gecombineerde sets van andere merken, maar het complete testrapport van deze Sharp-combinatie serveren we hier alvast.

,

Zodra we de televisie die Sharp instuurde voor deze test hebben opgesteld, wordt één ding al snel duidelijk: dit toestel is prachtig afgewerkt. En ook het design mag beslist gezien worden.

De geanodiseerde metalen rand lijkt haast een fijn detail rond het zwarte scherm. De voet is gedeeltelijk transparant uitgevoerd, wat het geheel iets minder zwaar doet lijken in vergelijking met sets die een gelijkaardig schermformaat (40 inch of 102 centimeter) bieden.

Ook over de aansluitingen is goed nagedacht: ze staan zijwaarts gericht en er zijn verloopkabels voor Scart en component video voorzien. Enige kanttekening: de vier HDMI-aansluitingen staan zo dicht bij de rand dat die kabels mogelijk voorbij de schermrand komen kijken.
 

,

De on-screen menu’s zien er erg mooi uit. Zodra je ze oproept verschijnt er een lint bovenaan het scherm. Het beeld wordt lichtjes verkleind en blijft altijd volledig zichtbaar. De inhoud van de menu’s verschijnt rechts in een kolom.

Deze vorm van navigatie vraagt wat gewenning en is soms ook traag, maar elk menu-item wordt wel voorzien van een lijntje uitleg. Mooi meegenomen, want de mogelijkheden om beeld en geluid naar wens in te stellen zijn erg uitgebreid.

Net als de menu’s, ziet ook de afstandsbediening er erg mooi uit. Maar ook hier heeft design voorrang gekregen op functionaliteit: het D-pad mag bijvoorbeeld wat groter, en de volume- en kanaaltoetsen zijn ronduit te klein. De algemene lay-out heeft Sharp wel goed voor elkaar.

,

Sharp introduceerde eerder dit jaar zijn Quattron-technologie. Die gebruikt naast het traditionele rood, groen en blauw voor elke pixel ook een gele subpixel. Dat moet voor een grotere variatie van kleurtinten en rijkere kleuren zorgen. Dat deze Sharp een briljant geel op het scherm kan toveren staat alvast als een paal boven water, en dat wordt ook onderlijnd in onze test.

Het scherm lijkt heel wat potentieel te hebben, maar Sharp moet meer aandacht besteden aan een correcte kleurkalibratie. In onze testscène uit Lord of the Rings is het rood en oranje veel te overweldigend aanwezig. Ook groen krijgt een stevige boost.

De algemene kleurtemperatuur ligt dan weer te hoog, waardoor we een wat koeler beeld zien. We vermelden daar wel meteen bij dat deze minpunten mogelijk nog worden bijgewerkt in de definitieve versie van het toestel – wij testten een preproductie-exemplaar.

De Sharp laat wel uitstekende prestaties optekenen voor zwartdetail en beeldverwerking. In die laatste categorie werkt de televisie een bijna foutloos parcours af.

Dankzij de 200Hz-functie zien beelden er ook erg scherp uit bij snelle bewegingen. Hou er wel rekening mee dat je wat inlevert aan helderheid wanneer je de ‘Scanning backlight 200’-functie instelt op ‘Scan’. Anderzijds win je er wel wat extra beeldscherpte mee. De instelling ‘Hoog’ zorgt voor maximale scherpte zonder verlies aan helderheid.
 

,

De LC-40LE924LE beschikt over een timeshiftfunctie voor uitzendingen die je binnenhaalt via een van zijn digitale tuners (DVB-T, DVB-C en DVB-S/S2). Daarmee kan je live-tv pauzeren en voor- of achteruitspoelen door een programma. Er is voldoende intern geheugen voor ongeveer 60 minuten HD-materiaal of 150 minuten SD-content. Let wel, dit is geen echte opnamefunctie. Je kan de inhoud van de timeshiftbuffer dus niet wegschrijven om de beelden later te bekijken.

De ingebouwde DLNA-client verdient duidelijk nog wat verbetering: hij werkt momenteel alleen voor foto’s. Wanneer we muziek willen beluisteren, crasht de client en herstart de televisie. Bij de videoselectie vindt hij zelfs geen enkel bestand.

De usb-mediaspeler doet het iets beter: die speelt mp3, jpeg en beperkt zich voor video tot DivX. Sommige van onze H264-bestanden worden afgespeeld, andere dan weer niet. Het belangrijkste minpunt is echter dat hij geen ondertitels afspeelt, wat het nut toch sterk beperkt. De interface laat nochtans een erg vlotte navigatie toe en ziet er verzorgd uit.

Sinds kort biedt Sharp ook internet-op-tv aan: ‘Aquos Net+’. Hey systeem gebruikt dezelfde standaarden als de versies van Philips en Loewe. De Sharp-uitvoering lijkt ook sterk op die van Philips, maar voorlopig is er iets minder content voor beschikbaar. Voor België zien we bijvoorbeeld Arte, Screendreams, Meteoconsult, Myalbum.com, Funspot, Autozine, Dailymotion en Hardware.info.

Er is ook een volledige webbrowser voorzien. Daarmee kan je gewoon het internet op, al weet je nooit zeker of de website die je bezoekt correct zal worden weergegeven of niet. De interface blijkt ook niet altijd even snel, en dat is toch een pijnpunt.

,

Met de bijpassende BD-HP90S gaat Sharp resoluut voor de dunst mogelijke Blu-ray-speler. Er wordt ook een speciale stand meegeleverd zodat je het toestel desgewenst rechtop kan zetten.

In de rechtopstaande positie kan het, afhankelijk van de oriëntatie van de speler, echter lastig zijn om het infraroodoog te bereiken met de afstandsbediening. Sharp voorzag daarom een tweede oog op de ‘bovenzijde’, onder het ‘3D Blu-ray’ logo. Met de kleine schakelaar onderaan het toestel bepaal je welk oog werkt.

De keerzijde van zo’n slank ontwerp is het beperkt aantal aansluitingen. Die zitten ook nog eens verborgen achter een klep, waardoor je geen al te dikke HDMI-kabel kan gebruiken.

De Sharp aansluiten op internet kan met een kabel of draadloos. Je moet wel ergens een plaatsje reserveren voor het extern transformatorblok.

,

De installatie van de speler levert geen problemen op. De leesbaarheid van de menu’s is goed maar inhoudelijk niet altijd even duidelijk, ondanks het woordje uitleg dat je bij sommige instellingen krijgt.

Zo kan je bij de audioinstellingen naast het klassieke ‘Bitstream’ en ‘PCM’ ook opteren voor ‘Bitstream (mix)’. Die term lijkt aan te geven dat je daarmee ook de secundaire audio van Blu-ray-schijven te horen zal krijgen (vandaar de benaming ‘mix’), maar voor verdere toelichting moeten we toch naar de handleiding grijpen. En dan blijkt dat deze instelling eigenlijk staat voor een hercodering naar DTS-formaat. Een prima optie, dat wel, maar ze is nogal onduidelijk aangegeven.

Ook bij het opzetten van de netwerkverbinding zijn de menu’s niet zo duidelijk. Wie de handleiding volgt komt er wel, maar toch. Dat had beter gekund.

De Sharp kreeg wel een prima afstandsbediening mee: ze combineert een goede D-pad, duidelijke menutoetsen en een erg handig blok met afspeelfuncties. Op de remote vinden we overigens ook een toets waarmee je de afstandsbediening kan vergrendelen. Erg handig als je jonge kinderen (of avontuurlijke katten) hebt die tijdens een filmavondje ook weleens met de remote willen spelen.

,

De Sharp presteert behoorlijk goed bij onze beeldtesten. De beste resultaten haal je met de HDMI-uitgang op ‘Auto’. Zowel Blu-ray’s als dvd’s zien er dan excellent uit, maar vooral de dvd-resultaten zijn uitstekend.

Wil je aan het beeld sleutelen, dan zit je echter aan het verkeerde adres bij deze Sharp. Er zijn geen instellingen te bespeuren om het beeld wat te verscherpen of extra ruisonderdrukking toe te passen. Voor die functies ben je dus aangewezen op de televisie. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je televisie goed scoort in dat opzicht.
 

,

De BD-HP90S is een 3D Blu-ray-speler, maar verder is hij karig uitgerust.

De speler draagt wel het DivX HD-logo, maar biedt een vrij povere ondersteuning voor video. Zo speelt hij wel DivX-bestanden af, maar geen ondertitels of bestanden in een mkv-container. Bij onze XviD-testbestanden blijkt het beeld steeds schermvullend te zijn, ongeacht de beeldverhouding van het bronmateriaal.

Als audiospeler doet hij het redelijk, met ondersteuning voor mp3- en aac-bestanden. De speler bevat momenteel nog geen DLNA-client, maar Sharp verzekerde ons dat die functie in een toekomstige firmware-update zal opgenomen worden.

We hopen dat ook de televisie een update krijgt om de kinderziektes uit zijn netwerkspeler te halen.

,

Dit knap gelijnde Sharp-duo heeft heel wat sterke punten. Het design is uitermate geslaagd en de Quattron-technologie heeft heel wat potentieel voor de beeldkwaliteit, maar het scherm moet dan wel correct worden afgesteld om de meerwaarde te ervaren. Tenzij je een liefhebber bent van een uitbundig kleurenpalet.

Het aanbod internettoepassingen moet nog groeien, maar is door de gekozen standaard wel futureproof. Of de mediaspeler ooit een volledig aanbod zal bieden hangt af van toekomstige firmware-updates; dat blijft dus koffiedik kijken.

De set bedienen met één remote kan, maar is niet echt handig. Je gebruikt best de tv-remote. Hou er wel rekening mee dat de afspeeltoetsen erg klein zijn. En als je het titelmenu van de Blu-ray-speler wil activeren, dan moet je wel even door het hoofdmenu van de televisie bladeren.

De totaalprijs van deze Sharp-set vinden we echter behoorlijk zwaar, met name omdat de Blu-ray-speler onverantwoord hoog is geprijsd. Naar ons gevoel rekent Sharp een wel erg hoge meerprijs aan voor het aparte design van de BD-HP90S.

,

SHARP LINE-UP: TV-TOESTELLEN EN BLU-RAY-SPELERS

  • LC40LE924E:
    vanaf € 1.699
     
  • BD-HP90S:
    € 429


TECHNISCHE GEGEVENS: SHARP LC-40LE924LE

Technologie: Edge LED-LCD
Schermformaat: 40 inch (102 cm)
Afmetingen (excl voet): 993 x 659 x 39 mm
Gewicht (incl voet): 23,5 kg
Energieverbruik (typisch / stand-by): 76 / 0,2 watt

Gebruikte instelling voor metingen: Film
Lichtopbrengst: 242 cd/m²
Zwartwaarde: 0,152 cd/m²
Contrast: 1592
Responsscore voor bewegende beelden (op 5): 3,5

Aansluitingen beeld: antenne (x2), Scart (x1)
Aansluitingen audio:
Zijkant: HDMI (x4, incl ARC x1), component / pc (x1), minijack (x1), composiet video (x1), stereo cinch (x1)

TECHNISCHE GEGEVENS: SHARP BD-HP90S

HDMI / component: ja / ja
Scart (RGB) / S-video / composiet: nee / nee / nee
Digital coax / optisch: nee / ja
Analoog multikanaals cinch / stero cinch: nee / nee

Opstartttijd / laadtijd BD / laadtijd dvd: 22 / 20 / 12 seconden
BD-video / BD-R / BD-RE: ja / ja / ja
Dvd-video: ja
Dvd-audio / sacd: nee / nee
Dvd-r(w) / dvd+rw: ja / ja
Dvd-r DL / dvd+r DL: ja / ja
Dvd-ram: nee
Cd-audio / cd-r(w): ja / ja

Afmetingen: 430 x 36 x 218 mm
Gewicht: 2,3 kilogram
Energieverbruik (typisch / standby): 17 / 0,5 watt

Voor een volledige lijst met technische specificaties en beoordelingen kan je terecht in onze vergelijkende test van Blu-ray/televisie-combi’s in FWD Magazine 33 (vanaf 23 november in de kiosk).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.