Redactie

Review: Western Digital WD TV Live

Wie video’s, foto’s en muziek van een computer naar de huiskamer wil halen, vindt in de Western Digital WD TV Live een budgetvriendelijke, compacte alleskunner.

Dankzij de opvallend compacte afmetingen laat deze speler zich erg gemakkelijk installeren, al zitten de aansluitingen achteraan wel kort bij elkaar. Gebruik je zware HDMI-kabels, dan moet je dus opletten dat de WD TV Live blijft staan; deze vedergewicht verschuift vrij makkelijk van zijn plaats. Een lichtere kabel voorkomt uiteraard dat probleem.

Een interne harde schijf heeft de Western Digital niet, maar met twee USB-aansluitingen kan er wel een externe harde schijf of geheugenstick worden aangesloten. Je kunt een van beide poorten ook gebruiken voor een (niet meegeleverde) wifidongle. Aan de achterkant van de WD TV Live zitten niet alleen de gebruikelijke videoaansluitingen, maar ook een optische digitale geluidsuitgang en een netwerkpoort.

Die laatste geeft je niet alleen toegang tot mediabestanden op DLNA-servers – in ons geval een NAS van Synology – en gedeelde mappen, maar ook internet. YouTube zorgt voor video’s, Flickr voor foto’s en Live365 voor muziek. De Pandora-radiodienst die ook in de menu’s verschijnt, blijkt bij ons niet beschikbaar.

Automatische updates
Wanneer we het toestel de eerste keer inschakelen, wordt er meteen een aantal firmware-updates binnengehaald en geïnstalleerd. Dat duurt even, maar verloopt volledig automatisch. Daarna krijgen we een eenvoudige maar gelikt uitziende interface met een intuïtieve indeling voorgeschoteld.

De navigatie verloopt erg vlot over onze bekabelde netwerkverbinding en mappen worden snel en correct geladen, zelfs als ze vijfhonderd albums in FLAC-formaat bevatten. Films, foto’s en video’s worden overzichtelijk weergegeven, en de weergave laat zich ook eenvoudig aanpassen via het optiemenu.

,

Bij het afspelen van onze testbestanden merken we dat de hoeveelheid ondersteunde bestandsindelingen onwaarschijnlijk ruim is, zowel voor audio als video. Handige maar niet altijd ondersteunde formaten zoals MKV, H.264 en FLAC stellen geen probleem voor de WD TV Live. Zelfs tv-opnames van Windows Media Center worden perfect weergegeven, ook al worden ze niet vermeld in de lijst met ondersteunde formaten.

RealMedia VBR-bestanden en een aantal MOV-filmpjes krijgen we dan weer niet aan de praat. DTS- en Dolby Digital-decodering zijn van de partij, en ook DTS-downmixing behoort tot de mogelijkheden. Met HD-opnames is de WD TV Live trouwens in staat om indrukwekkende beelden weer te geven, zelfs op een full HD-projector.

Warmtegenerator
De geluidskwaliteit scoort goed en is zelfs uitstekend te noemen als je de digitale uitgang op een A/V-receiver of DAC aansluit. Dat valt des te harder op door de geruisloze werking van de WD TV Live, al wordt hij wel vrij warm na een lang filmavondje.

Een punt van kritiek vinden we het gebrek aan een numeriek keypad op de afstandsbediening. Voor zoekopdrachten op YouTube ben je nu aangewezen op het virtuele toetsenbord op het tv-scherm, wat omslachtig is. Je kunt gelukkig wel van je eigen YouTube- en Flickr-account gebruikmaken; een pleister op die kleine wonde. Dat alles maakt deze Western Digital WD TV Live een regelrechte aanrader.

Voor een fractie van de prijs van een nieuwe tv of blu-rayspeler ben je weer helemaal mee met de tijd.

Western Digital WD TV Live
Prijs: 129 euro (mei 2010)

PRO: goede tv-interface; speelt de meeste formaten af, ook HD; onhoorbare werking.
CONTRA: geen ingebouwde harde schijf mogelijk; geen numeriek gedeelte afstandsbediening.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.