Redactie

Telenet onderzoekt effect 3D-tv

Telenet en de KULeuven willen samen het effect van 3D-televisie onderzoeken. Beide organisaties gaan drie jaar lang het effect op het menselijk brein bestuderen.

Het onderzoeksproject staat onder leiding van professor Guy Orban. Het concentreert zich op de neurale verwerking van 3D-vormen in de menselijke hersenen tot functionele beeldvorming. Zo wil men kijken hoe de 3D-beelden worden verwerkt en in kaart brengen hoe duurzaam en verantwoord 3D-televisie is.

Over de effecten van 3D-tv is nog niet veel bekend bij het grote publiek, maar het lijkt niet volledig zonder risico. Recent raakte bekend dat spelfabrikant Sega vijftien jaar geleden een gameconsole met 3D-bril op het laatste nippertje schrapte vanwege de nadelige effecten op kinderen.

Concreet kan 3D-tv het dieptezicht aantasten bij kinderen jonger dan zeven jaar in de vorm van strabismus (lui oog). Bij volwassenen is er minder risico zolang het gebruik beperkt blijft. Al zal nog moeten worden uitgewezen wat de risico’s zijn met hedendaagse technologie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.