Redactie

Review: AddOn HD Vibra I in-ear hoofdtelefoon

Hoofdtelefoons voor mobiel gebruik moeten tegenwoordig meer doen dan alleen maar lekker klinken. Ze dragen een heuse lifestyle uit, een aspect dat vooral bij jongere muziekliefhebbers geen onbelangrijke rol speelt. Met de Vibra I in-ear hoofdtelefoon probeert AddOn die vereisten te combineren.

De Vibra I wordt geleverd in een compacte kartonnen verpakking waarin twee afzonderlijke doosjes zitten: eentje met de in-ear hoofdtelefoon, en eentje met een compact draagtasje in lederlook en enkele setjes siliconen oorplugs in verschillende formaten.

De aangehechte kabel is zo’n 120 centimeter lang, en is onderaan iets dikker dan achter de Y-splitsing. Een klein slidertje rond beide kabels zorgt ervoor dat je ze mooi bij elkaar kan houden terwijl je ze aan hebt.

Opvallend maar stijlvol
Op het vlak van design heeft AddOn duidelijk z’n huiswerk gedaan. De oortjes zien er erg gestoomlijnd uit en getuigen van een voorliefde voor bling-bling met hun jasje in chroomlook. De afwerking is nagenoeg perfect; ze lijken heel wat duurder dan het prijskaartje van 49,90 euro aangeeft.

Een goed passend setje oorplugs vinden blijkt geen probleem; de afmetingen van de bijgeleverde siliconen plugs komen overeen met de maten die je ook bij andere merken aantreft. Ze zitten vrijwel meteen comfortabel en dankzij de compacte afmetingen steken ze amper uit het oor.

Die goede pasvorm zorgt voor een erg geslaagde isolatie van omgevingsgeluid: zonder muziek op de achtergrond horen we nog maar net wat er rondom ons gebeurt, en zodra de muziek gaat spelen is er van de buitenwereld niets meer merkbaar. De kabel zorgt ook niet voor vervelende bijgeluiden, en dat hebben we al anders gezien bij in-ear’s.
 

Voer voor bassheads
Klinken de Vibra I’s net zo goed als ze eruit zien? Het antwoord op die vraag hangt volledig af van wat je precies verwacht van een in-ear setje. Luister je vooral naar dance, dubstep of hip-hop, dan zal je de AddOn’s ongetwijfeld geweldig vinden. De laagweergave is immers ronduit indrukwekkend, terwijl de algemene klankkleur aangenaam relaxed blijft en de weergave nooit te dun uitvalt.

Minder leuk is dat die prominente laagweergave de rest van de muziek soms wat overstemt, met name bij complexe nummers en semi-akoestische opnames. In die gevallen ontbreekt het de Vibra I aan subtiliteit, en lijkt het laag een te grote boost mee te krijgen tegenover de rest van het frequentiegebied.
 
Dat vinden we best spijtig, want op andere vlakken geeft de AddOn blijk van opvallende kwaliteiten voor een set uit dit prijssegment. Zo is de soundstage aangenaam breed, is er aardig wat detail hoorbaar en zit de globale balans goed.

,

Bij die laatste bemerking willen we nog wel een niet onbelangrijke kanttekening maken: het ‘aangezette’ baseffect manifesteert zich met de ene mp3-speler heel wat minder sterk dan met een andere. Nu is een klankmatig onderscheid tussen verschillende mp3-spelers zeker niet ongewoon, maar bij de AddOn Vibra I is het echt opvallend te noemen.

Met ons draagbaar hoofdtelefoonversterkertje (Meier Audio Corda 2 Move) en Foobar of WinAmp als speler is het aangezette baseffect overduidelijk merkbaar, zelfs in die mate dat het soms storend wordt. Met de Cowon/iAudio O2 PMP lijkt het laag wel meteen in balans te zijn. In combinatie met die speler valt er dan ook bitter weinig op de Vibra I aan te merken. 

De HD Vibra I van AddOn heeft heel wat troeven in huis: een aansprekend design, een pico bello afwerking en een democratisch prijskaartje. Ook klankmatig scoort de Vibra I goed, al is het wel een beetje uitkijken met de prominent aanwezige laagweergave. Of die net goed is of overdreven wordt, hangt vooral af van je speler en je eigen voorkeur.

ADDON HD VIBRA I: SPECIFICATIES
Wat:
on-ear hoofdtelefoon met aluminium behuizing
Accessoires: draagtasje
Impedantie: 16 Ohm
Gevoeligheid: 90 dB
Kabel: 120 cm
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.