Beeld

Toshiba lanceert 3D zonder brilletje

Elektronicagigant Toshiba stelt op de Ceatec-beurs in Japan twee kleine tv’s voor die beelden in 3D kunnen weergeven zonder dat daar een speciaal brilletje bij nodig is.

Tegen het einde van het jaar moeten de twee modellen, met een beelddiagonaal van 12 of 20 inch, in de Japanse winkels liggen. Maar er zal diep in de buidel getast moeten worden voor een 3D-ervaring zonder bril. Het grootste model kost omgerekend 2.100 euro, en de 12-inchvariant de helft daarvan. 

Van 2D naar 3D
De toestellen, die deel uitmaken van Toshiba’s Regza-lijn, berekenen in realtime negen varianten uit verschillende hoeken van een beeld in twee dimensies. Die beelden worden simultaan op het scherm weergegeven en door onze hersenen in drie dimensies ervaren.

Erica Ogg, redacteur bij CNet, kon de toestellen met eigen ogen aanschouwen. Ze is onder de indruk van de 3D-weergave maar ziet zeker nog ruimte voor verbetering. Stilstaande beelden doen het beter dan bewegende en de kijkhoek waarin je het 3D-effect kan waarnemen is vooral bij de 12-inchversie klein, schrijft ze.

Naast de twee televisietoestellen lanceert Toshiba een laptop die met dezelfde technologie is uitgerust. Of dit apparaat en de twee brilloze 3D-tv’s ook buiten Japan verkrijgbaar zullen zijn, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.