Beeld

3D-tv zonder ‘actieve’ brilletjes bij LG

De nieuwe Cinema 3D-tv’s van LG beloven 3D zonder actieve ‘shutterglasses’. Een licht, eenvoudig brilletje volstaat voortaan.

De nieuwe Cinema 3D-reeks van LG is niet zomaar een nieuwe reeks 3D-televisies. De opvallendste vernieuwing zit ‘m in de manier waarop ze een 3D-beeld bij de kijker brengen. Dat gebeurt immers zonder actieve shutterglasses, de elektronische brilletjes die er bij een ‘normale’ 3D-televisie voor zorgen dat ieder oog afwisselend een beeld te zien krijgt. 

Maar doordat de beeldenstroom voor ieder oog niet constant is – de beelden alterneren aan een hoog tempo van het ene naar het andere oog – zijn er ook een aantal ongewenste bijverschijnselen waarneembaar, zoals flikkering in het beeld, een lagere helderheid en vermoeide ogen.

Die nadelen claimt LG nu uit te schakelen met de nieuwe 3D-technologie van de Cinema 3D-reeks.

Gedaan met vermoeide ogen en duizeligheid
De schermen uit de Cinema 3D-reeks maken gebruik van een gepolariseerde film op het scherm, die het beeld opsplitst in beelden voor het linker) en rechteroog. Een eenvoudig en licht brilletje (zonder elektronica) volstaat om die beelden waar te nemen als een 3D-beeld.

Aangezien de beeldenstroom niet onderbroken wordt door een sluiter in de bril, moet dit resulteren in een haarscherp en vloeiend 3D-beeld. LG onderstreept deze eigenschap door erop te wijzen dat de nieuwe schermen uit deze reeks twee Europese certificaten in de wacht sleepten die de schermen als ‘niet flikkerend’ certifiëren – een primeur, zo claimt de fabrikant.

Een bijkomend effect van deze nieuwe aanpak is dat bijverschijnselen zoals duizeligheid of vermoeide ogen eveneens achterwege zouden blijven.


Lichte, goedkope brilletjes
Dankzij de afwezigheid van elektronica wegen de nieuwe brilletjes amper 16 gram. Ze zenden ook geen elektromagnetische straling uit, en hoeven logischerwijze ook niet opgeladen te worden.

Bovendien stelt LG aantrekkelijke tarieven in het vooruitzicht voor wie extra brilletjes wil aanschaffen. Voor brildragers is er trouwens ook een speciale versie met een clip beschikbaar, die gewoon over een normale bril geschoven kan worden.


Hogere helderheid
Het klassieke probleem met een lagere helderheid bij 3D-televisie pakt LG aan met ‘3D Light Boost’-technologie. Daarbij wordt een dunne film aangebracht op het Cinema 3D-scherm, zodat 3D-beelden aan helderheid winnen.

Andere voordelen die naar voor worden geschoven bij de Cinema 3D-technologie zijn een ruime kijkhoek en een nieuwe functie om 2D-beelden meteen om te zetten naar 3D.

,

Vier varianten
In het nieuwe gamma zitten momenteel vier LED Plus-toestellen. De LW650S is de topper, die de nieuwe 3D-aanpak van LG combineert met de voordelen van Smart TV – inclusief apps en een resem online mogelijkheden. ‘Smart Share’-technologie vereenvoudigt het delen van content tussen de tv en digitale apparaten, terwijl ‘TruMotion 200Hz’ een supersnelle beeldverwerking moet garanderen.

Verderop in het aanbod komen de LW570S, LW5500 en LW4500 aan bod. Die laatste is de instapper, een toestel dat een competitieve prijs vooropstelt.

LG’s Cinema 3D-reeks is vanaf nu beschikbaar. De prijzen voor de LW4500 starten vanaf 1.100 euro. Voor de LW650S geeft LG een vanafprijs op van 1.300 euro.
 

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.