Geluid

AV-NU 2011: Dynaudio, Chord & AudioQuest

De QBD76HD – wie verzint dat soort typebenamingen toch? – van Chord is niet de eerste de beste DAC. Het gaat hier om een compleet eigen ontwerp van de fabrikant – geen off the shelf chips hier – dat een uitstekende geluidskwaliteit belooft. Mag ook wel voor € 5.235, natuurlijk.


Apart is de uitzonderlijk mooie afwerking, compleet met bolle vensters waardoor je het interieur kan bekijken. Uniek ook is de gescheiden links/rechts aansluiting voor binnenkomende digitale signalen. Daar heb je echter alleen maar wat aan als je er ook een Chord loopwerk bijkoopt.

De QBD76HD heeft een USB-aansluiting waarlangs signalen tot 24 bit/192 kHz kunnen aangevoerd worden. Dat lukt echter alleen als je ook de speciale Chord USB-kabel gebruikt. Volgens de verdeler wordt de voorloper van dit apparaat veelvuldig in opnamestudio's gebruikt. Altijd een mooie referentie, dat.

Dynaudio
Dynaudio pakte uit met de vernieuwde Focus-lijn. Tegenover de vorige Focus modellen zijn de behuizing en de vorm verbeterd, en zijn zowel de midden- als de laagweergevers vernieuwd. Ook het crossoverfilter zou onder handen zijn genomen. De Focus modellen zijn in zes afwerkingen leverbaar, waaronder walnoten, piano wit en piano zwart.

Ook de Confidence MkII en de Confidence Signature waren aanwezig. Deze twee monitorluidsprekers zijn technisch identiek aan elkaar, maar de Signature is beter afgewerkt dan de gewone MkII en er staat een handtekening op van Wilfried Ehrenholz, de CEO van Dynaudio. Bovendien krijg je tien jaar garantie op de Signature.

De tweeter is een nieuw Esotar model dat verder geoptimaliseerd is, onder meer door een speciale coating toe te passen. Daarbij is de kwaliteit van de interne bekabeling opgeschroefd en zijn betere onderdelen in het filternetwerk gebruikt.

AudioQuest
In dezelfde ruimte die de verdeler van Dynaudio en Chord gereserveerd had, was ook een stand van AudioQuest aanwezig. Deze Amerikaanse kabelfabrikant heeft niet alleen traditionele hifikabels in het gamma – denk aan luidsprekerkabels, interconnects, en dat soort werk – , maar ook USB-, FireWire- en HDMI-kabels.

AudioQuest introduceert ook de nieuwe 'Bridge Series'. Dat is de instaplijn voor analoge interconnects. Fijn om weten voor Naim en Quad liefhebbers is dat een aantal kabels uit die lijn ook beschikbaar zullen zijn met DIN-connectoren.

De laatste nieuwigheid is een apparaat dat voorlopig nog geen definitieve typebenaming heeft. Het gaat om de kleinste a-synchrone USB DAC ter wereld. Zo klein zelfs, dat we hem niet eens gezien hebben. Al kan dat natuurlijk ook liggen aan het feit dat de DAC nog net niet rijp voor productie is. Enkele vervelende glitches in de software zijn daar verantwoordelijk voor.

Van een Amerikaanse afgevaardigde hoorden we dat de mini DAC allicht klaar zal zijn tegen de CES in januari. Het kleintje zou rond de 300 euro gaan kosten.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.