Redactie

BBC zendt Wimbledon-finales uit in 3D

Begin juli zendt de Britse openbare omroep BBC de finales van het tennistoernooi Wimbledon in 3D uit op haar HD-kanaal. Een primeur voor de Britse zender.

Wie al een 3D-televisie in de huiskamer heeft staan en de smaak te pakken heeft gekregen bij de 3D-verslaggeving van Roland Garros, kan binnenkort opnieuw genieten van tennis in 3D-formaat.

De Britse openbare omroep BBC kondigde deze week immers aan dat het de de finales van het enkelspel bij de dames én de heren (2 en 3 juli) live zal uitzenden in 3D. Gezien de technologische achtergrond van 3D-uitzendingen (die gebruiken de side-by-side techniek), gebeurt dat op het HD-kanaal van de ‘Beeb’.

Tijdelijk hogere resolutie
Ook voor BBC-kijkers zonder 3D-toestel is er een leuk bij-effect, meldt het Nederlandse Totaal TV. Met het oog op de 3D-uitzendingen zal de BBC immers een tijdelijke wijziging doorvoeren aan de resolutie van haar HD-zenders.

Normaal hanteren die een (afwijkend) formaat van 1.440 bij 1.080 pixels voor HD-uitzendingen. Maar aangezien de horizontale resolutie bij 3D-uitzendingen op tv sowieso gehalveerd wordt, zou de resterende resolutie (720 lijnen) tekort schieten voor een goede kijkervaring. De resolutie wordt dan ook tijdelijk opgetrokken naar een ‘normaal’ 1.080i-formaat (1.920 bij 1.080 pixels),

Doordat de BBC het beeldformaat al bij het aanvoersignaal van BBC HD gaat wijzigen, zal BBC HD bij alle Nederlandse en Vlaamse televisieaanbieders die BBC HD doorgeven (zonder interne wijzigingen op het eigen netwerk doen) tussen 16 juni en 6 juli ook automatisch in een ‘echt’ Full HD-beeldformaat te zien zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.