Geluid

Budgetvriendelijke USB-DAC bij Hegel

Bij het Noorse Hegel Audio kan je sinds kort terecht voor een nieuwe UBS-DAC: de HD2. Die waardeert je pc op tot een volwaardige audiobron.

Externe DAC’s kunnen de laatste jaren op een snel toenemende belangstelling rekenen, een trend waar Hegel op inspeelt met de introductie van de HD2..

De stijgende populariteit van high-res muziekbestanden en streaming is daar natuurlijk niet vreemd aan. Met een relatief goedkope DAC kan je de geluidskwaliteit van een computer of netwerkspeler immers een enorme sprong voorwaarts laten nemen.

Buitenbeentje op maat van de pc
De HD2 is echter een buitenbeentje, en richt zich in de eerste plaats op gebruikers die op zoek zijn naar een DAC op maat van hun pc. Je zou de HD2 zelfs kunnen catalogeren als een externe geluidskaart voor een computer, aangezien een digitaal signaal alleen langs de usb-poort op de achterzijde van de HD2 kan binnenlopen.

Andere digitale ingangen ontbreken. Wel aanwezig zijn een digitale uitgang en de obligate analoge uitgang waarlangs de DAC verbonden kan worden met een (voor)versterker.

Voeding via USB
Plaatsgebrek is alvast geen valabel alternatief om de HD2 niet in huis te halen. Met afmetingen van 5 bij 9,8 bij 12 centimeter kan je hem overal kwijt, en met een gewicht van een kilogram gaat je tafel er ook niet van door z’n pootjes. Zelfs van een netsnoer zal je geen hinder ondervinden, want de Hegel HD2 wordt van stroom voorzien via de usb-aansluiting.

De chip in de HD2 is een Sigma-Delta 24 bit/192 kHz DAC, die voor een perfecte verwerking van het digitale signaal moet instaan. Het digitale signaal wordt daabij onder meer herclockt, wat voor aanzienlijk minder jitter en een meer dynamische, gedetailleerde weergave moet zorgen.

Ook voor 24-bit-bestanden
In tegenstelling tot heel wat andere usb-oplossingen, aanvaardt de HD2 ook 24-bit high-res audiobestanden over usb. De maximale samplerate ligt daarbij op 96 kHz, zodat alleen de allerhoogste resoluties uit de boot vallen.

Voor de HD2 van Hegel Audio betaal je 350 euro. De specificaties vind je op de officiële webpagina van de HD2.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.