Geluid

Columa 300 5.1-luidsprekerset bij Teufel

Met de Columa 300 introduceert Teufel een opvolger voor de Concept S, de meest succesvolle speakerset in de geschiedenis van het merk. Net als z’n voorganger mikt deze 5.1-luidsprekerset op stijlbewuste eigenaars van een av-receiver.

De nieuwe Columa 300 vertrekt vanuit hetzelfde standpunt als de Concept S: een erg sterke prijs-kwaliteitverhouding bieden. Een tweede kernwoord is flexibiliteit. Teufel biedt de set immers aan in verschillende configuraties, zodat hij perfect afgestemd kan worden op de wensen van de koper.

De sub en centerspeaker zijn identiek bij de diverse configuraties, maar de grootte van de speakers verschilt. Set L komt me vier slanke, aluminium zuilluidsprekers, set M vervangt twee van de vier zuilluidsprekers door compactere satellietspeakers, en set S rekent op vier satellietluidsprekers voor de weergave.

Zelfde onderbouw
De drie verschillende uitvoeringen van de Columa 300 hebben dan wel verschillende afmetingen, toch zijn de luidsprekerkast en componenten telkens hetzelfde. Het verschil is dus alleen van optische aard. In de behuizing zitten telkens twee 70 mm mid-range drivers (Klippel-optimised) en een 19 mm tweeter.

De bijhorende subwoofer sluit zowel akoestisch als optisch aan bij de overige speakers. Het gaat om een actief ontwerp – dus met ingebouwde versterker, hier goed voor 180 watt – dat een 260 millimeter grote woofer aanstuurt.

Teufel geeft mee dat de Columa 300 met name geschikt is voor ruimtes tot 30 vierkante meter. Wil je deze 5.1-set nadien verder uitbreiden naar een 7.1-opstelling ,dan kan je gewoon twee extra CL 300 FCR aanschaffen.

,

R voor betere integratie
Heb je geen av-receiver in huis maar zegt deze 5.1-set je wel wat, dan biedt de Columa 300 R misschien wel een uitweg. Dat is een active versie van deze luidsprekerset, dus met geïntegreerde elektronica en versterking. De elektronica wordt in dat geval ondergebracht in de subwoofer, goed voor 250 watt RMS en met aansluitingen voor drie analoge toestellen en vier digitale.

Een leuk detail bij de R-versie is het extern display dat ook dienst doet als control unit. Dat doet dienst als verlengstuk van de subwoofer, zodat die laatste niet in het zicht geplaatst hoeft te worden voor een makkelijke bediening met of zonder de remote. Op het display is ook een handige hoofdtelefoonaansluiting aanwezig.

Prijsbewust
De nieuwe Columa 300 sets zijn per direct verkrijgbaar via de Teufel-website, met prijskaartjes vanaf 599 euro. Prijzen voor de 300 R starten bij 849 euro. Alle configuraties zijn zowel in glossy zwart als zilver leverbaar en worden bovendien gratis geleverd tot 30 januari 2011.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.