Mobile

E-Q5 in-ears bij Ortofon

Ortofon kennen we vooral als fabrikant van elementen voor platenspelers. Nu zet het merk de stap naar de hoofdtelefoonmarkt met de E-Q5 in-ears.

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht van een fabrikant die nieuw terrein betreedt, heeft Ortofon zich er niet vanaf gemaakt met een standaard ontwerp. De E-Q5 gebruikt immers geen dynamische drivers of balanced drivers, maar een hybride drivertechniek: ‘moving armature’ oftewel ‘single pole armature’.

Deze miniluidsprekertjes gebruiken net zo goed een diafragma, maar worden aangedreven door een geminiaturiseerde armature motor. Opvallend is dat de driver van Ortofon omgeven is door maar één magnetisch veld, waar klassieke blanced armatures tussen twee magnetische polen zweven. Dat verklaart meteen ook de ‘single pole’ benaming.

Die technologie moet in combinatie met de uitgekiende bouw leiden tot een gedetaillerd, supersnel geluid met een mooi doortekende laagweergave.

Stevige en gebruiksvriendelijk
Ook de behuizing voor de drivers mag gezien worden bij de E-Q5: ze is vervaardigd uit een massief stuk aluminium, waarbij Ortofon er fijntjes op wijst dat bij het vervaardigen van dit onderdeel handarbeid komt kijken. Geen dertien-in-een-dozijn hoofdtelefoon dus.

Het gebruiksgemak wordt een handje geholpen door een aantal handigheidjes. Zo is op het rechteroortje bijvoorbeeld een rode markering aangebracht, waardoor je deze in-ears gergarandeerd correct inbrengt. Dat moet niet alleen een correct stereobeeld garanderen, maar ook een juiste pasvorm. Drie siliconen opzetstukjes helpen je bij het vinden van de juiste pasmaat.

De superflexibele bedrading en de standaard 3,5 millimeter minijack moeten onderweg dan weer voor meer gebruikscomfort zorgen, terwijl de gevoeligheid van 118 dB en impedantie van 40 Ohm ervoor zorgen dat de E-Q5 ook makkelijk aan te sturen is door een mobiel apparaat.

Niet goedkoop
De Ortofon E-Q5 is beschikbaar in een rode, zilveren en zwarte uitvoering, en wordt geleverd met drie siliconen plugs in verschillende maten. De adviesprijs bedraagt 269 euro.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.