Redactie

Equilibrium

Soms landt er tussen de gewoonlijke actiedrab eens een pure geweldprent die ook nog eens een hart én hersenen heeft. Denk bijvoorbeeld aan het succulente Blood Diamond van enkele jaren geleden, of aan deze Equilibrium. Een film die, tussen de kogelregens door, de juiste vragen stelt over de gevolgen van leven in een dictatoriaal regime en de onbetaalbaarheid van de vrije vloed van ideeën.

De film zoomt in op het personage van Christian Bale, die een ‘clericus’ speelt in een post-WOIII-samenleving, waar de leiders alle emoties (die blijkbaar destijds het Armageddon hebben veroorzaakt) hebben uitgevlakt door iedereen verplicht aan de drugs te zetten.

Mensen worden gedrogeerd met de speciaal voor deze film gemaakte drug Prozium, en clerici moeten al wie emoties vertoont – en het dus vertikt om op tijd zijn pilletje te nemen – meteen van kant te maken. Tot Bales personage rare dingen begint te voelen bij een ontmoeting met een vrouwelijke rebel (Emily Watson).

Interessante ideeën, maar Equilibrium is géén Ninteteen Eighty-Four: al wat neigt naar een boodschap wordt stevig op smaak gebracht met goed gechoreografeerde Gun-Kata-schiet- en knokpartijen.

Donderdag 1 december op 2BE om 20u45

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.