Beeld

Gedaan met analoge HD-output voor Blu-ray

Het einde van het analoge tijdperk lijkt nabij: nieuw aangekondigde Blu-ray-spelers zullen voortaan exclusief via hun HDMI-uitgang voor HD-beelden kunnen zorgen. Dat blijkt uit nieuwe licentiedocumenten van AACS, het bedrijf dat de gelijknamige technologie ontwikkelde voor de beveiliging van Blu-ray discs.

Wie vandaag de dag een Blu-ray-speler heeft met een analoge component video-uitgang, kan via die weg HD-beelden naar de televisie of projector sturen. Bij toestellen die na 1 januari 2011 aangekondigd worden komt daar een eind aan: alleen de HDMI-uitgang kan bij de nieuwe lichting Blu-ray-spelers nog voor beelden in high definition zorgen. Spelers die voor die datum hun weg naar de markt vonden, kunnen echter nog tot het eind van dit jaar verkocht worden mét een HD-compatibele component video-uitgang.

Wie de nieuwe HD-beveiliging denkt te omzeilen door nog snel een speler van de huidige lichting in huis te halen, kan echter bedrogen uitkomen. Filmdistributeurs kunnen de analoge output van HD-beelden op Blu-ray immers ook inperken met een Image Constraint Token (ICT), dat de speler ertoe aanzet om beelden via de analoge output(s) terug te brengen naar een SD-resolutie.

Als een filmhuis beslist om ICT toe te passen op een schijfje, dan dient dit wel vermeld te worden op de verpakking van de film. Voor discs die je al in je bezit hebt kan je op beide oren slapen: het ICT-systeem kan niet retroactief toegevoegd worden aan die die titels. Bij nieuwe films op Blu-ray wordt de aanwezigheid van ICT mogelijk wel een aandachtspunt als je HD-beelden via een analoge uitgang wil blijven uitsturen.

Tegen 2013 zouden analoge beelduitgangen op Blu-ray-spelers uiteindelijk zelfs volledig verdwijnen.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.