Beeld

Google TV komt naar Europa

Internetzoekgigant Google heeft de lancering van zijn Google TV-platform aangekondigd in het Verenigd Koninkrijk.

Google lanceerde de dienst vorig jaar in oktober al in de Verenigde Staten, maar nu zal het platform dus eindelijk beschikbaar zijn in (een klein deel van) Europa. Eric Schmidt, voorzitter en voormalig CEO van Google, kondigde de dienst aan tijdens het Edinburgh Television Festival.

Settopbox
De dienst, die in december nog voor onbepaalde duur uitgesteld werd, werkt via een speciale settopbox met Google TV-software. Dankzij die software kunnen gebruikers tv-kijken of op internet surfen, of beide tegelijk. De Britse versie van de software zal vooral de BBC Iplayer en de ITV Player naar voor schuiven.

Het bedrijf gebruikt zijn eigen Android-besturingssysteem en Chrome-browser om een interactieve en internetgebaseerde Smart TV-ervaring aan te bieden, compleet met apps, online tv-gids, YouTube-integratie en alles wat je zou verwachten van een mengeling tussen tv en internet.

Smartphone als afstandsbediening
De dienst boogt ook op een link met Androidsmartphones, die gebruikt kunnen worden als afstandsbediening voor Google TV. Van Schmidt wordt verwacht dat hij de vredespijp aanbiedt aan de tv-industrie. Google raakte in onmin bij enkele bekende Amerikaanse tv-zenders zoals ABC, CBS, NBC en Fox. Zij blokkeerden uitzendingen naar Google TV nadat de zoekgigant er niet in slaagde concrete afspraken met hen te maken.

Het is niet meteen duidelijk wat Schmidt tegen de tv-netwerken zal zeggen, maar vermoedelijk zal hij pleiten voor een samenwerking met de Britse televisienetwerken om een herhaling van de geschiedenis te vermijden.

De situatie in het VK ziet er beter uit voor Google, aangezien het al contracten tekende met Channel 4 en Channel 5. De zenders kunnen hun beeldmateriaal tonen op YouTube, wat gemakkelijk uitgebreid kan worden naar Google TV.

Google lanceert de dienst in het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk binnen de komende zes maanden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.