Beeld

Grote tv’s verliezen energielabel


De nieuwe Energy Star-specificaties rond stroombezuiniging hebben ingrijpende gevolgen voor heel wat grote televisietoestellen. De richtijnen zijn zo streng dat sommige tv's het bekende label zullen verliezen.


Energy Star is een label voor energiezuinigheid voor elektronica. Het werd in de jaren negentig opgezet door de Amerikaanse overheid, maar intussen wordt het label gebruikt door verschillende overheden, waaronder de Europese Unie.

De nieuwe versie (5.2) van die specificaties werd opnieuw aangescherpt, en dat dreigt een impact te hebben op heel wat grote tv-schermen. Een aantal van die toestellen, en dan met name plasma-tv’s, zouden hun Energy Star-certificaat wel eens kunnen verliezen. De vorige richtlijnen (versie 4.3) waren van kracht sinds sinds 30 april 2010.

In de nieuwe regels moeten televisies veertig procent energie-efficiënter zijn dan 'gewone' televisietoestellen om een Energy Star-label te krijgen. Grote tv-schermen, bijvoorbeeld van 60 inch, moeten zelfs zestig procent zuiniger zijn.

Tegelijk is er een limitering tot een vermogen van 108 watt, ongeacht de schermgrootte. Dat sluit in praktijk de meeste plasma-tv’s uit die groter zijn dan 50 inch. Maar ook andere grote schermen, bijvoorbeeld lcd-schermen zonder led-technologie, kunnen daar de pineut van zijn.

Een op tien verbruikt te veel
Het Amerikaanse CNet vergeleek de toestellen die aan de Energy Star 4.3-specificaties voldoen en merkt op dat tien procent ervan meer dan 108 watt verbruikt. Zodra een toestel een beelddiameter heeft die gevoelig groter is dan 50 inch, lijkt het buiten de boot te vallen voor het label.

Energy Star zelf zegt dat het programma is voorbereid om grote televisies te diskwalificeren. Zo krijgen recente modellen al sinds eind mei geen certificaat meer als ze niet voldoen aan de nieuwe specificaties van het label.

Wel publiceert het op zijn website een lijst met toestellen die nog wel voldoen aan versie 5.2 van de specificaties.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.