Redactie

Jurassic Park

Begin jaren ’90 waren computergestuurde filmeffecten zo ver gevorderd dat ze in staat waren om – tenminste op het scherm – 65 miljoen jaar geleden uitgestorven diersoorten weer tot leven te roepen. Gelukkig zaten we toen nog net in het pre-Michael Bay-tijdperk, en werd de technologie in kwestie ingezet door een vakman.

Steven Spielberg, die net zijn Schindler’s List op het publiek had losgelaten en nu wel in was voor een lolletje, gebruikte de nieuwste generatie Computer Generated Imagery (CGI) om Michael Crichtons roman over een wildpark met dinosauriërs naar het witte doek te vertalen. Het begint allemaal erg lieflijk, met brontosaurussen die vredig aan de blaadjes knabbelen, maar halverwege de film toont Spielberg zich weer als een ware suspensemeester. Hij is tenslotte de man achter Raiders of the Lost Ark en Jaws, en heb je zijn debuutprent Duel ooit gezien?

De koude rillingen lopen in no time over je rug in Jurassic Park, en weet je wat? De grootmeester heeft er niet eens al die digitale hocuspocus voor nodig gehad. Het bewegende wateroppervlak in twee glazen is al voldoende om je verschrikt naar de armleuning van je luie stoel te doen grijpen.

Donderdag 16 juni op 2BE om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.