Mobile

Lezerstest: Sony S op de pijnbank

FWD vroeg aan drie lezers om een Sony S uitgebreid te testen en hun ervaringen op te tekenen. Hieronder vind je de bespreking van Martijn Leemans. Vind je dit de beste van de drie reviews, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op de 'vind ik leuk'-knop. Je maakt dan zelf kans om een Sony S te winnen.

Onder de mensen die een van de lezerstesten van de Sony S leuk vinden, verloten we op 20 oktober 2011 om 23u59 een van de tablets (de andere twee lezersreviews vind je door hier en hier te klikken).

Sony heeft een tijdje de kat uit de boom gekeken op de tabletmarkt, maar het is zo ver: de Sony Tablet S is een feit! Sony wil een eigen koers varen en niet de zoveelste iPad-kloon op de markt gooien en daar zijn ze in geslaagd.

Het uiterlijk
Bij het openen van de doos wordt meteen duidelijk dat Sony het anders heeft aangepakt: het design verschilt van andere tablets op de markt. De Tablet S ziet er futuristisch uit en ligt daarenboven verbazingwekkend goed in de hand. Of je hem nu in landscape- of in portraitmodus vasthoudt, de tablet voelt steeds prettig aan. Het zachte reliëf op de achterkant van de tablet zorgt er voor dat deze niet uit je handen glijdt. Het geheel ziet er een beetje plastiekerig uit, maar voelt stevig aan.

De aansluitingen en knoppen zijn aan het zicht onttrokken. Dat komt het uitzicht ten goede, maar mensen met dikke vingers kunnen moeite hebben met de bediening van de volumeknoppen. De USB-aansluiting en het SD-kaartslot zitten goed beschermd achter een klepje, maar zijn helaas minder gemakkelijk te bereiken: als je hoofdtelefoon is ingeplugd is het onmogelijk om het klepje te openen, en een SD-kaartje in het apparaat steken en er weer uithalen is niet vanzelfsprekend. Eens ingeplugd, kan je het kaartje wel zonder zorgen laten zitten, want het zit goed beschermd achter het klepje.

De Tablet S heeft twee stereospeakers. De speakers zijn te klein om lage frequenties weer te geven, maar het geluid is aanvaardbaar. Het geluid vervormt licht als je de tablet vasthoudt  aangezien je met je handen de speakers bedekt.

Het scherm is onberispelijk: de kleuren zijn mooi en warm, de helderheid en het contrast zijn quasi perfect, al heeft de tablet net te weinig helderheid om hem buiten te gebruiken op een zonnige dag.

,

De Sony Tablet S draait op Android 3.2. De processor, een nVida Tegra dualcore processor van 1 Ghz, en 1 GB geheugen zorgen voor voldoende rekenkracht. De tablet laat zich niet betrappen op een hapering.

Markant feit: ik heb de 16 GB versie getest, maar in de file transfer blijkt dat er slechts 8,9 GB effectief kan worden gebruikt. Bijna de helft van de opslagcapaciteit wordt dus gebruikt voor het bestandssysteem en de applicaties!

,

Het multitouchscherm is een beetje kleiner dan het doorsnee scherm van de concurrentie, maar voldoet ruim aan de verwachtingen. Niet enkel het beeld is onberispelijk, ook op de bediening valt niks aan te merken. Het scherm heeft net de juiste weerstand en de multitouchbewegingen gaan vlot. Typen op het virtueel toetsenbord voelt heel natuurlijk aan.

Het SD-kaartslot en de USB-poort die toelaat om externe media aan te sluiten zijn een pluspunt, maar helaas kunnen bestanden niet rechtstreeks worden benaderd door de meeste apps. Je moet ze eerst te kopiëren naar het interne geheugen of openen vanuit de transfer app. Dat is lastig, zeker als je muziek wil beluisteren of foto's wil bekijken.

Voordeel van de USB-poort is dat je allerlei apparaten kan aansluiten: een muis, harde schijf, toetsenbord of zelfs een gamecontroller. Dat laatste is goed nieuws voor Playstationfans,  want de Tablet S ondersteunt Playstation games! Met een controller speel je zo ook onderweg je favoriete games zoals het meegeleverde Crash Bandicoot. Je kan ook de onscreen knoppen gebruiken, maar de bediening daarvan is onhandig.

Om USB-apparaten aan te sluiten, heb je een kabeltje nodig dat helaas niet wordt bijgeleverd. Ook een kabel om de tablet op je computer aan te sluiten, zit er niet bij.

,

De tablet laat zich zonder problemen via WiFi verbinden met het internet. Mijn Macbook Pro heeft het moeilijk om verbinding te maken met mijn router als ik in bed zit, met de Tablet S gaat dit zonder problemen. Bluetooth 2.1 wordt ondersteund en ook daar geen problemen met het verbinden met andere apparaten.

De Tablet S ondersteunt geen 3G en dat is een minpunt. Tethering met mijn GSM, iets wat ik regelmatig doe om onderweg toegang te hebben tot het internet op mijn laptop, lukte niet met de Tablet S. Onderweg zit je dus zonder internet en dat is knap lastig.

,

Sony speelt met deze tablet in op het segment waarin ze zelf al jaren een vooraanstaande rol spelen: home-entertainment. De tablet speelt de courante audio- en videobestanden af, en dankzij DLNA moet het mogelijk zijn om je media eenvoudig te delen met andere apparaten die dit protocol ondersteunen. Helaas hebben we dit niet kunnen testen.

Met de ingebouwde infraroodsensor kan je in principe al je toestellen bedienen. Het instellen van een apparaat dat nog niet wordt ondersteund, vergt wat werk, maar het loont de moeite aangezien de bediening via de tablet heel intuïtief is.

,

Sony heeft zelf een aantal apps ontwikkeld voor de Tablet S. Naast de music player, video player, gallery en afstandsbediening die hun werk goed doen, vind je ook een heel handige social feed reader terug waarmee je je Twitter- en Facebookaccount kan checken.

Boeken downloaden op de e-bookswebsite van Sony kan enkel in Amerika en Canada, de meegeleverde reader is dus onbruikbaar voor ons.

,

De ingebouwde GPS doet het meer dan behoorlijk. De locatie wordt snel bepaald, zelfs als je in een gebouw bent.

Het kompas is af en toe het noorden kwijt en dat is spijtig als je Google Skymap of een ander programma gebruikt dat het ingebouwde kompas nodig heeft.

De gyroscoop doet zijn werk dan weer zonder enig probleem.

,

De batterij gaat 7 tot 8 uur mee, dat is ruim genoeg voor normaal gebruik. Een volledige oplaadbeurt duurt wel 5 uur, snel even opladen voor gebruik zit er dus niet in.

De bijgeleverde adapter valt nogal groot uit en de connector voelt fragiel aan.

,

De Tablet S heeft twee camera's, de frontcamera voldoet voor videochat. Met de 5 megapixel camera aan de achterkant kan je behoorlijke foto's maken, maar ook bij foto's in ideale omstandigheden treedt er ruis op.

Je kan er ook mee filmen in 720p aan 30 fps. De beeldkwaliteit is voldoende, de kwaliteit van de geluidsopname bij een video is helaas ondermaats.

,

Op een paar schoonheidsfoutjes na en het (voorlopig?) ontbreken van een versie met 3G, levert Sony een mooie tablet af. Het beeldscherm, het gebruiksgemak en de multimediamogelijkheden maken van de Sony Tablet S een geduchte concurrent voor de vaste waarden op de tabletmarkt.

Vind je dit de beste lezerstest van de Sony S (de andere twee vind je hier en hier), klik dan op deze link en druk op Facebook op de vind ik leuk-koppeling bij het artikel. Onder de mensen die een (en slechts één) van de lezerstesten leuk vindt, verloten wij een Sony S!

Pas op: niet klikken op de 'vind ik leuk'-knop hieronder, maar wel op de link klikken in de alinea hierboven en daar op de 'vind ik leuk'-knop drukken. Anders kunnen wij uw naam niet in de loting voor een Sony S steken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.