Beeld

Nooit meer twijfelen over het juiste tv-formaat

Ben je in de markt voor een nieuwe televisie, dan moet je je in de eerste plaats afvragen hoe groot het nieuwe scherm moet/mag zijn. Omdat de showvloer van de winkel zowat de slechtst denkbare plaats is om zo’n inschatting te maken, raden we in de printversie van FWD Magazine regelmatig aan om het schermformaat in de huiskamer te simuleren met een op maat gesneden stuk karton.

Die ietwat omslachtige werkwijze is nu verleden tijd, dankzij deze slimme ‘augmented reality’-toepassing van Sony. Een printer en een fototoestel zijn voortaan alles wat je nodig hebt om de juiste schermmaat te selecteren. Sony voorziet zelfs een YouTube tutorial.
 

 

,

Hoe werkt het?

  1. Surf naar http://www.sony.co.uk/article/tv-size-guide.
  2. Download de wit/zwarte marker en print hem uit op een A4-blad. Zorg er voor dat je de marker op honderd procent van de ware grootte afprint; er is een schaal voorzien op het blad zodat je kan verifiëren dat er niets misgelopen is.
  3. Plaats de marker daar waar je de nieuwe televisie wil opstellen. Je mag hem neerleggen op een schap of in een kast, of ophangen aan de muur. Neem een foto van de scène. Zorg ervoor dat de marker duidelijk zichtbaar is ten opzichte van de achtergrond. Je mag de foto gerust onder een hoek nemen, je hoeft dus niet recht voor de marker te staan.

    Plaats de marker waar je de televisie wenst, op stand of aan de muur.

     
  4. Upload de foto in Sony’s online tool. Die herkent de marker automatisch en berekent de schaal en het perspectief. Je moet enkel nog een maat kiezen (tussen 26 en 60 inch) en de app plaatst de televisie in de scene.
  5. Bewaar het beeld en probeer een paar alternatieven.
  6. Wie zijn maat geselecteerd heeft kijkt ook best even na of je wel ver genoeg van het scherm zit. Als kijkafstand raden we aan: de schermdiagonaal in cm vermenigvuldigd met drie. Een voorbeeld: kies je voor een 40 inch (102 cm) scherm, dan zit je best op ongeveer 3×102 cm of ongeveer 3 meter. Je kan dichterbij zitten, dat zorgt voor een meer cinema-achtige beleving, maar ga niet dichter dan twee maal de diagonaal zitten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.