Beeld

Review: LG 42LW650S televisie

Deze LG mag er dan al gewoontjes uitzien, hij is wel behoorlijk slank en past daardoor perfect aan de muur. Alle aansluitingen staan naar de zijkant of naar onder georiënteerd, met uitzondering van de composiet video- en stereo cinch-ingang. LG plaatst het volledige aanbod HDMI-aansluitingen trouwens aan de zijkant van het toestel, en hoewel ze iets dieper staan blijft het een uitdaging om alle kabels verborgen te houden.

Maar het is LG met dit toestel vooral te doen om de nieuwe ‘Cinema 3D’-technologie (lees: polarisatie en passieve brillen), waarmee de fabrikant wil tonen dat je 3D niet noodzakelijk in een verduisterde ruimte en met een zware bril op je neus moet bekijken. We zijn benieuwd of dat ook uit de praktijk zal blijken.

,

LG pronkt al een tijdje met de nieuwe ‘Smart TV’-interface. Deze LG 42LW650S is het eerste toestel waarbij we een aantal van de nieuwe functies aan de tand konden voelen.

De ‘Home’-toets brengt je naar het nieuwe ‘Smart TV’-menu, een portaal voor al je content: televisie, de verschillende beeldingangen, je media en de internetmogelijkheden. In een venster links bovenaan kan je tijdens het kiezen nog even verder tv-kijken.

De menu’s met instellingen zijn onveranderd, en daar hebben we geen problemen mee. Ze zijn nog steeds handig en overzichtelijk, en de navigatie verloopt opvallend vlot. Alleen jammer dat LG nog steeds geen online manual of een lijntje uitleg voorziet.

De remote heeft zijn goede en slechte kanten. De meeste toetsen zijn zacht, laten zich makkelijk indrukken en zijn heel duidelijk gelabeld. Enkel de D-pad en de toetsen er omheen zijn onaangenaam in gebruik: ze zijn volledig plat en het vergt inspanning om ze in te drukken. Die gebrekkige D-pad is vooral een jammere zaak omdat je hem in de Smart TV-interface regelmatig nodig hebt.

Een goed alternatief voor de klassieke remote is de LG TV Remote app (beschikbaar voor Android of iPhone), waar we behoorlijk van onder de indruk zijn. De App tovert het scherm van je telefoon om tot een grote touchpad waarmee je snel en accuraat de cursor op het scherm beweegt. Uiteraard zorgt de app ook voor een veel makkelijker hanteerbaar toetsenbord als je tekst moet ingeven.
 


Optioneel kan je ook LG’s Magic Wand aanschaffen. Daarmee wijs je gewoon naar het scherm om menu-instellingen of apps te gebruiken.

,

Met ‘Tru Motion’ slaagt deze LG erin de bewegingsscherpte erg goed op te krikken. Van judder is bijna geen sprake meer, maar toch verliest het beeld hier en daar een beetje detail. Bij een van onze tests schoot ‘Tru Motion’ iets te laat in actie, maar verder is de detectie van bewegende content erg goed.

Deze technologie introduceert wel een minimale hoeveelheid beeldartefacten, dus een perfecte oplossing is het nog steeds niet. Dat is bij de concurrentie overigens niet anders. De Panasonic GT30 (getest in FWD Magazine 37) zorgt bijvoorbeeld voor scherpere beelden en veroorzaakt iets minder artefacten, maar stottert nog een beetje. De Samsung-oplossing bij de 7000 Series (eveneens getest in FWD Magazine 37) tovert dan weer erg vloeiende beelden op het scherm, maar levert iets minder scherpe resultaten. De overige aspecten van de beeldverwerking scoren echter nagenoeg perfect: Blu-ray en dvd krijgen een topbewerking, en vooral de scaling van dvd-content is uitmuntend.

Over de kleuren en grijsschaal valt weinig te vertellen. Ook hier liggen de resultaten zo dicht bij de perfectie dat ze kunnen dienen als referentie. De zwartwaarde is beter dan verwacht, maar net niet goed genoeg om in de topcategorie terecht te komen. En omdat de maximale lichtopbrengst in de ‘Bioscoop’-mode eerder bescheiden is, is ook het contrast maar matig.


,

Dat brengt ons bij de hamvraag: is deze 3D-oplossing met passieve bril beter dan de oplossingen die een actieve bril gebruiken voor 3D-beelden? Wie graag van 3D-beelden geniet met het licht aan kan daar alvast ‘ja’ op antwoorden. Je moet niet langer in een verduisterde kamer kijken en er zijn geen flikkeringen meer zichtbaar. Dat is alvast een erg aangename verandering.

Zien we nog crosstalk? In een paar zeldzame gevallen wel, maar het probleem is zo goed als opgelost bij dit toestel. Wat je wel goed in het achterhoofd moet houden, is dat de verticale kijkhoek erg beperkt uitvalt – reken op een hoek van ongeveer twintig graden. Sta je rechtop naast je zetel en kijk je naar het scherm, dan neem je onmiddellijk gigantische hoeveelheden crosstalk waar.

Het is bij deze LG 42LW650S dan ook erg belangrijk dat je de televisie exact op ooghoogte plaatst. Op of in een meubel lijkt ons dat niet  meteen een probleem, aan de wand dan weer wel. Het blijft sowieso een belangrijk aandachtspunt. Je hebt veel meer vrijheid om je hoofd te draaien dan met een actieve bril, maar wanneer we ons hoofd negentig graden kantelen wordt het beeld toch wat wazig.

En hoe zit het met de lagere resolutie? Op een afstand van minder dan twee meter begin je inderdaad wat resolutieverlies te zien, en zijn er ook donkere lijnen zichtbaar tussen elke lijn pixels. Maar wie verder dan twee meter van het scherm zit moet wel erg aandachtig kijken om dat te merken. Je ziet het vooral in zeer gedetailleerde horizontale lijnen, waar gekartelde randen kunnen opduiken. Maar de vacht van Scrat, de gekke eekhoorn uit Ice Age, ziet er nog steeds erg gedetailleerd uit.

Wat geluid betreft ligt de LG perfect in lijn met de verwachtingen voor een hedendaagse televisie: de  stemweergave is duidelijk en de klank is behoorlijk, maar er is een zwaar gebrek aan laag. Daardoor gaat de spektakelwaarde er op achteruit. Ook voor muziek is deze televisie slechts geschikt voor wat geluid op de achtergrond.

,

De nieuwe Smart TV-interface heeft heel wat leuks te bieden; alleen de nieuwe app-store (LG Apps) en de ‘Zoeken’-functie zijn nog niet geïmplementeerd.

‘Mediakoppeling’ – een erg mooie interface om door je films en tv-reeksen te bladeren – is een van de interessantste features voor wie een omvangrijke bibliotheek met thuiscontent heeft. Het vereist wel de installatie van de Plex Media-server op je pc of Mac. Deze software scant niet alleen al je bestanden, maar gebruikt ook een scraper om extra informatie (zoals achtergrondbeelden en een synopsis) binnen te halen via internet. Externe ondertitels werken, maar de speler gebruikt soms wel de foute beeldverhouding.

Ook de webbrowser is een aangename verrassing. Hij is vrij snel en biedt gedeeltelijke Flash-ondersteuning. Bij de ‘Premium’-functies, het vroegere NetCast, vinden we een mooi aanbod: YouTube, Facebook, Twitter, Accedo funspot en I-play TV zijn van de partij, en ook Videoland en Viewster video-on-demand, Google Maps, vTuner, Aupeo internetradio, iConcerts en AccuWeather ontbreken niet.

Verder beschikt de LG over een uitstekende USB-mediaspeler met ruime video-ondersteuning, inclusief volledige ondersteuning voor ondertitels. Alleen bij VOB-bestanden konden we de ondertitels niet activeren en ging het verkeerd met de beeldverhouding. Ook via DLNA is de mediaondersteuning uitstekend, maar ondertitels weergeven kan alleen via het bijgeleverde Nero MediaHome-server.

,

We vinden de LG 42LW650S erg aanlokkelijk geprijsd voor een 42-inch LED-LCD-tv. Met zijn prijs zit hij in de middenmoot, maar gezien de degelijke prestaties en de bovengemiddeld uitgebreide functionaliteit lijkt ons dat nog steeds een erg goede deal.

,

42LW650S
€ 1.300
47LW650S
€ 1.500
55LW650S
€ 2.000

3D-brillen
Vijf verschillende modellen beschikbaar met adviesprijzen van € 10 tot € 130


,

Voor een compleet overzicht van alle specificaties kan je terecht op de officiële productpagina van de LG 42LW650S.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.