Geluid

Review: Sharp XL-HF201PH miniketen

Wat koop je tegenwoordig nog voor 249 euro bij een elektronicazaak? Een telefoon misschien, of een relatief eenvoudige iPod-dock. Maar een complete muziekinstallatie van een bekend merk, dat lijkt wat veel gevraagd. Nochtans kan het wel, zoals Sharp bewijst met de XL-HF201PH.

,

Voor die prijs neem je een doos mee naar huis die twee boekenplankluidsprekers en een hoofdunit bevat. Die laatste is uitgevoerd in een soort alu-look, wat voor een mooie en verzorgde presentatie zorgt.

Wie de hoofdunit van wat dichterbij bestudeerd zal merken dat de behuizing eigenlijk uit kunststof bestaat, maar geen kat die daar om maalt in dit prijssegment. Het is alleen wel een beetje uitkijken met vuile vingers, want die zijn goed zichtbaar op het buitenlaagje.

Door die kunststof constructie is het toestel verrassend licht voor zijn grootte, waarbij de aanzienlijke diepte (335 millimeter) een aandachtspunt kan zijn bij de plaatsing. De unit in een boekenkast zetten belooft alvast niet eenvoudig te zijn.

De twee bijgeleverde speakers zijn eenvoudige, vrij compacte tweeweg basreflexluidsprekers met een afneembare grille. In iedere speaker gaat een 12 centimeter grote woofer en 2,5 centimeter grote tweeter schuil.

Visueel ogen de luidsprekers overigens het mooist mét grille: de vrij lange en plastic staafjes die de grille met de luidsprekerkast verbinden zitten vast op de speaker en zijn nogal prominent aanwezig. Met de gril op z’n plaats valt er echter weinig om aan te merken.
 

,

Een miniketen koop je normaal gezien niet meteen om een resem randapparaten op aan te sluiten, maar bij deze Sharp XL-HF201PH zit het wel goed met de aansluitmogelijkheden.

Op de achterzijde blijft het rustig: er is een analoge ingang op stereo cinch voorzien, vergezeld van een composiet video-uitgang. Een enkele pre-out voor een losse subwoofer, een antenne-aansluiting en kunststof speakerterminals vervolledigen het plaatje.

Vooraan biedt de Sharp plaats aan een analoge 3,5-millimeter ingang en een hoofdtelefoonaansluiting. De USB-poort op de voorzijde is geschikt voor USB-media met mp3- of wma-bestanden, en is ook compatibel met de iPod, iPhone en iPad. Voor die laatste levert Sharp zelfs een afzonderlijke plastic houder mee, waarop je de iPad staand of liggend kan neerzetten.

Blinkende muziekschijfjes kan je kwijt in de lade van de cd-speler, en bovenop het toestel zit nog een klepje waarachter een klassieke iPod-dock schuilgaat voor de iPhone en iPod. Wie liever de FM-radiogolven afschuimt op zoek naar goede muziek, kan gebruikmaken van de ingebouwde FM-tuner.

De aanwezigheid van een sleeptimer, klok en wekfunctie maakt duidelijk dat Sharp het ook niet erg zou vinden wanneer je deze XL-HF201PH aanschaft voor een rol in de slaapkamer.

,

Het eenvoudige monochroom display dat het merendeel van de voorkant inpalmt , geeft de meest essentiële informatie en tracknamen weer. Dankzij de heldere en vrij grote tekens op het scherm blijft het goed leesbaar tot op een afstand van een meter of twee. Verder zitten er nog een beperkt aantal bedieningstoetsen op de voorzijde.

Wie liever in z’n zetel blijft zitten, kan het geheel natuurlijk ook gewoon bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, een vrij compact ding dat goed in de hand ligt. Helaas staan er iets te veel knopjes op die ook nog eens vrij klein uitvallen, al zijn ze wel logisch geordend. Daardoor blijft de remote relatief vlot hanteerbaar.

De afstandsbediening laat toe om alle functies volledig te bedienen, al zijn niet alle functies even uitgebreid. Dat merken we wanneer we onze iPad 2 aansluiten op de USB-poort: we kunnen de stop-, play/pauze- en previous/next-commando’s op de remote gebruiken, maar dor geavanceerdere functies navigeren is er niet bij. Daardoor wordt het gebruiksgemak van de iPad toch enigszins gekortwiekt. Zonde, aangezien de houder een stabiel platform biedt aan de iPad – zowel in staande als liggende oriëntatie.

Ook de navigatie tussen verschillende mappen op een USB-stick verloopt minder vlot: de mappen krijgen alleen een nummer op de display, en niet de bestandsnaam van de map. Namen van uitvoerders en tracks die in een tag zijn weggeschreven, worden echter wel perfect weergegeven.

Een tweede puntje van kritiek gaat naar de FM-tuner, die nogal kieskeurig lijkt bij het automatisch vastleggen van presets. In onze testruimte (toegegeven, omgeven door staal en dik beton) plukte de XL-HF201PH amper twee radiozenders uit de ether met de meegeleverde (korte) antennekabel. Best vreemd, al werden de vastgelegde zenders wel volledig ruisvrij weergegeven, inclusief RDS-informatie.

De nogal beperkte mogelijkheden van de USB-aansluiting staan in schril contrast met die van de iPod-dock op de bovenzijde van de miniketen, die helemaal niet gebukt gaat onder dergelijke beperkingen maar zich vlot laat bedienen via de D-pad op de remote. Door menu’s navigeren of videocontent van op een iPod of iPhone op een extern beeldscherm weergeven levert geen problemen op.

Met de bediening van de overige functies loopt het op wieltjes. De cd-speler krijgt daarbij nog een pluim voor zijn snelle startsnelheid – niets is zo ververlend als traag ladende schijfjes.

,

Van een miniketen die bulkt van de features en toch amper 250 euro moet kosten, verwachten we logischerwijze niet dezelfde klankkwaliteit als van een geïntegreerde versterker van pakweg 2.000 euro.

Toch doet deze Sharp het niet onaardig, zolang je het toestel met realistische verwachtingen benadert. Het geluid zouden we durven omschrijven als vol en afgerond. Althans, zolang de X-Bass-functie is geactiveerd. Zonder klinkt het wat te dunnetjes naar onze smaak, en wordt het beperkte laagbereik van de meegeleverde speakers al snel duidelijk.

De meerwaarde van die X-Bass-functie vinden we trouwens best opmerkelijk, want bij de meeste uitgesproken betaalbare muzieksets zorgen dergelijke ‘geluidsverbeteraars’ alleen maar voor een boomboxgevoel. Sharp loopt echter niet in de val door te overdrijven met een superdik aangezette bas, maar kiest voor net genoeg ondersteuning in het laag om het geluid wat volwassener te maken – een aanpak die prima werkt bij de meeste nummers. Vooral bij lage volumes is dit een duidelijke meerwaarde.

Over volume gesproken: wie liefst een decibelwedstrijd aangaat met de lokale discotheek laat deze XL-HF201PH best links liggen. Sharp beweert in de specificaties dan wel dat deze machine een vermogen van tweemaal vijfitg watt naar de speakers kan sturen (RMS, volgens de DIN 45 324-norm), maar die claim durven we toch in twijfel trekken.

Niet alleen ligt het maximale volume niet bijster hoog, ook de dynamiek is beperkt. Bij nummers met grote volumeverschillen in de track – we spelen onder meer ‘L’amour est un oiseau rebel’ van Bizet – loopt deze budgetketen duidelijk tegen zijn limieten aan. Voor minder veeleisende genres en kleinere ruimtes kan het echter volstaan.

Verder presteert de Sharp boven verwachting: we noteren een degelijke stereo-afbeelding, terwijl de muziek mooi loskomt van de speakertjes. Daarnaast is deze miniketen ook opvallend vergevingsgezind naar slechte en oudere opnames toe, terwijl de detailweergave daar niet onaanvaardbaar sterk onder lijdt.

,

Voor een adviesprijs van 249 euro biedt Sharp met deze XL-HF201PH een miniketen die beter presteert dan we van producten uit dit segment gewend zijn. Er zijn opvallend veel mogelijkheden aanwezig, terwijl deze set best wel aardig klinkt tegenover gelijkaardig geprijsde alternatieven.

Ons enige echte punt van kritiek ligt bij de bediening van de USB-speler, die te beperkt is in zijn mogelijkheden. Dat is met name frustrerend omdat de iPad net via die weg aangesloten moet worden, en dus onder diezelfde beperkingen lijdt. Daardoor wordt de waarde van de meegeleverde houder toch wat kleiner.

Dat neemt echter niet weg dat we de Sharp een geschikte kandidaat vinden voor een plaatsje in de slaap- of studeerkamer. Zolang je hem met de juiste verwachtingen benadert, heb je er een goede compagnon aan waarmee je heel wat kanten uit kan.

,

Voor alle technische specificaties kan je terecht op de productpagina van de Sharp XL-HF201PHS.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.