Redactie

The Godfather, Part I

Hier is de film die op nummer één staat in bijna elk ‘beste films aller tijden’-overzicht, en hij komt vanavond toevallig op Canvas. Moet je meedoen met de rest, en hem toch ook maar eens kijken? Ja, dat moet. Want Francis Ford Coppola’s meesterwerk kreeg niet voor niets de jubel van de internationale gemeenschap van filmcritici op zich.

The Godfather is een gangsterepos, gebaseerd op het gelijknamige boek van Mario Puzo, maar neemt in tegenstelling tot andere gangsterprenten alle glamour uit het plaatje. Vergeet de grappige witzen die gangsters uit de jaren ’80 en ’90 uit hun mondhoeken lieten ratelen voor ze iemand omlegden: deze gangsterfilm der gangsterfilms is opgebouwd uit kleine persoonlijke vetes, moordende zakelijkheid, broze allianties, en korte maar harde gewelduitbarstingen.

Het is, ondanks de enorme feestset in het begin, ook geen panoramische film: alle sleutelscènes spelen zich af in besloten vertrekken, zoals huiskamers en privéclubs. Waarbinnen er nog eens wordt ingezoomd op twee centrale personages: maffiabaas Vito Corleone (Marlon Brando in de rol die het tweede stuk van zijn filmcarrière maakte) en diens tegen zijn zin in de zaak gerolde zoon Michael (Al Pacino).

The Godfather duurt drie uur, maar het worden gegarandeerd de kortste drie uren uit je bestaan als tv-kijker. En het is nog niet afgelopen: een snelle blik op de programmatie van Canvas leert ons dat volgende week woensdag de nog betere sequel The Godfather, Part II staat geprogrammeerd, en de week daarna de nog pruimbare afsluiter The Godfather, Part III.

Woensdag 2 november op Canvas om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.