Redactie

The Peacemaker

Russische atoombommen die op Amerikaanse grond tot ontploffing worden gebracht? Het zal eens niet kunnen, zeker: het echtpaar Andrew en Leslie Cockburn onthulden in hun artikel ‘One Point Safe’ een hele zwendel in voormalige Sovjet-atoomwapens, en aan het einde van de jaren ’90 ontstond er plots een trend om gezaghebbende magazineartikels meteen maar te verfilmen.

Dus trommelde filmmaatschappij Dreamworks in 1997 regisseuse Mimi Leder (die zich nu vooral onledig houdt met televisiewerk, maar in die tijd – met onder meer Pay it Forward en deze prent – een veelbelovende Hollywoodcarrière in het verschiet leek te hebben) op om er een film rond te draaien. Het scenario blijft redelijk trouw aan het originele artikel, alleen wordt het een beetje opgeleukt door er een echte terroristische bedreiging aan vast te hangen.

George Clooney, die zich toen nog probeerde los te wrikken uit zijn ER-personage, speelt dus een legerkolonel die samen met een Witte Huis-bomexperte (de nog redelijk piepe Nicole Kidman) de bom moet zien te vinden in New York, voordat ze boem doet. Spannende spionage- en terrorismethriller met een hyperactieve finale.

Woensdag 29 juni, VT4, 21u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.