Redactie

The Young Ones


De cultuurreferenties zijn alleen maar te snappen als je de jaren ’80 nog als jongeling hebt meegemaakt, maar de personages van The Young Ones zijn gelukkig redelijk universeel.

Er is de opgefokte geweldenaar/punker Vyvian. Er is Neil, de slonzige en (ook mentaal) luie posthippie. Er is Mike, de fils-à-papa. En er is Rick, de zelfverklaarde anarchist met sluimerende trekjes van het burgermannetje dat hij na de studies ongetwijfeld wordt.

Het collectief maakte in de jaren ’80 grote ophef op de BBC met The Young Ones, waarin boertigheden en flauwiteiten de boventoon voerden. De reeks zit ook tjokvol met absurde humor, zoals de zingende groenten in de koelkast, of de aflevering waarin Vyvian een hele episode lang zijn gas ophoudt om te doen alsof hij zwanger is, waarna hij tijdens de laatste minuten een – letterlijk – vlammende scheet baart.

Om maar te zeggen: verwacht niet teveel fijnzinnigheid als je vanavond afstemt op The Young Ones. Maar onthoud wel dat deze reeks de afgelopen dertig jaar hoegenaamd niet in het BBC-archief heeft liggen wegkwijnen.

Woensdag 14 september, Acht, 0u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.