Beeld

Toshiba brengt nog dit jaar 3D zonder bril

Toshiba kondigde in januari op CES Las Vegas al aan dat het 3D zonder bril wilde introduceren. Nu is het zover: in december staat de 55ZL2 in de winkel.

Met een uniek 4K2K-scherm (3.840 x 2.160 pixels) dat vier keer meer pixels biedt dan ‘klassieke’ Full HD-schermen, is de 55ZL2 sowieso al een opvallende machine. Die grotere resolutie heeft het toestel ook nodig om zijn ‘3D-zonder-bril’-beelden te genereren.

Hoezo, zonder bril?
3D zonder bril, het is en blijft de heilige graal van 3D. Is het dan werkelijk zover en kunnen we onze actieve en passieve brillen opzij leggen? Volgens Toshiba wel, maar lees misschien toch eerst maar even verder.

3D zonder bril steunt op hetzelfde algemene principe als andere 3D-schermen: het linker- en rechteroog moeten elk een ander beeld krijgen. Bij de ZL2 wordt dat gedaan aan de hand van een veld van zeer kleine lenzen die over het scherm liggen en het licht verbuigen.

Maar om ervoor te zorgen dat je het effect waarneemt op meerdere zitplaatsen, moet er heel wat rekenwerk gebeuren én moet de ZL2 meer dan twee beeldparen tonen. En elk beeldpaar ‘kost’ resolutie. De uiteindelijke 3D-beelden houden daardoor nog 1.280 x 720 pixels over. Toch slaagt Toshiba erin om met de ZL2 negen gezichtspunten te creeëren.
 

Voor al dat zware rekenwerk gebruikt de ZL2  de krachtige CEVO-ENGINE-processor die we ook al terug vonden in de ZL1-reeks. Bovendien zorgt gezichtsherkenning ervoor dat de ZL2 de beelden on-the-fly bijstelt als je wat met je hoofd beweegt. De televisie die we op IFA te zien kregen kan tot 10 gezichten tegelijk ’tracken’, maar Toshiba bevestigde dat het eindproduct misschien minder gezichten zou tracken.

Geslaagde demo?
Hoe ziet het resultaat eruit in de praktijk? We konden de ZL2 al kort bekijken op IFA, en het resultaat is degelijk. Je merkt echter wel degelijk het resolutieverlies. Toshiba gebruikte voor de demo ook content met beperkte diepte. De toestellen op IFA waren trouwens nog prototypes, maar het resultaat leek ons alvast bruikbaar.

De ZL2 beschikt uiteraard ook gewoon over alle Toshiba features: autocalibratie, Toshiba Places (voor internetcontent), persoonlijke profielen met jouw favoriete instellingen en een prachtig Jacob Jensen-design.

En misschien nog het beste nieuws: de 55ZL2 zal al beschikbaar zijn in december 2011! Maar wat moet dat kosten? Wel, bepaald niet weinig… De prijs die we te horen kregen komt weliswaar uit officieuze bron, maar we vrezen dat hij toch vrij accuraat is: 7.999 euro.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.