Beeld

4K wordt Ultra High Definition

Net zoals 1.080p officieel wordt aangeduid als Full HD, zal 4K door het leven gaan als Ultra High Definition. Behalve bij Sony.

De beslissing om 4K – toch ook al een wijdverspreide term – de vervangen door Ultra High Definition komt van de Consumer Electronics Association (CEA). Deze koepelorganisatie van elektronicafabrikanten heeft meteen gedefinieerd wat UHD inhoudt. De noemer 4K hield immers verschillende zaken in en was niet eenduidig.

Volgens de regels van de CEA zal een UHD-televisie minstens 3.840 x 2.160 pixels tonen en minstens een ingang hebben die een 4K-signaal kan accepteren. Dit wil zeggen dat zowel Quad HD (3.840 x 2.160) als Digital Cinema 4K (4.096 x 2.160) onder de nieuwe term vallen.

Een andere koepelorganisatie, deze keer van de tv-industrie, heeft enkele maanden geleden aangegeven wat er onder Ultra High Definition TV valt. Deze International Communications Union, vindt dat de term zowel op 4K als de nog futuristischere 8K betrekking heeft.

,

Maar niet iedereen is fan van de beslissing van CEA. Sony, die op IFA in Berlijn nog een eerste commerciële 4K-televisie toonde, zal spreken van ‘4K Ultra High Definition’.

Er wordt duchtig gespeculeerd dat de Japanse fabrikant 4K wil behouden als marketingterm, omdat ze 4K wil verwerken in de naam van de volgende PlayStation. Die zou bijvoorbeeld PS4K kunnen heten, denken sommigen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.