Mobile

Apple zint op mini-iPad

Apple zou werken aan een kleinere iPad die de concurrentie moet aangaan met 7-inch Android-tablets als de Kindle Fire en de Google Nexus 7. In oktober zou de compactere tablet verschijnen, zeggen geruchten.

Persbureau Bloomberg claimt aan de hand van twee afzonderlijke bronnen binnen het bedrijf dat Apple van plan is voor het einde van het jaar een kleinere iPad te introduceren met een schermdiagonaal van 7 of 8 inch. Het kleinere model zou niet over een high-definition scherm beschikken als de laatste iPad die het bedrijf uit Cupertino op de markt bracht.

Geruchten over een kleine iPad zijn zeker niet nieuw. Apple-watcher John Gruber maakte zich in april nog sterk dat Apple effectief een 7,85 inch iPad in zijn labo's heeft liggen. Maar volgens Gruber wou dit niet per se betekenen dat Apple een kleinere tablet effectief op de markt wou brengen. Wijlen Steve Jobs heeft zich er indertijd tegen uitgesproken.

Dit jaar is er meer dan ooit reden voor Apple om zich op de nieuwe deelmarkt van kleine, handzame tablets te begeven. Sinds de introductie van de goedkope Kindle Fire loopt de vraag naar de mediatablet van Amazon storm, mede dankzij het grote aanbod van films en boeken en de kleine vormfactor.

Nu ook Google zich hoogstpersoonlijk in de strijd heeft gegooid met de veelbelovende Nexus 7 en ook Microsoft met zijn eigen tablet op de markt komt, zou een kleine iPad roet in het eten kunnen gooien van de plannen van de concurrentie.

Hoewel de kans dat Apple een kleinere iPad in de maak heeft aanwezig is, zijn de kleinere winstmarges op dit type toestel voldoende om dit hardnekkige gerucht onwaarschijnlijk te maken. Zowel de Kindle Fire als de Google Nexus 7 zijn te koop voor 199 dollar en worden zonder winst verkocht. Een iPad Mini zou in dezelfde prijsklasse moeten zitten om te kunnen concurreren. De vraag is of Apple – met zijn sterke onderhandelingspositie naar leveranciers toe – er wel in zou slagen om geld te verdienen aan een kleinere iPad.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.