Redactie

Awakenings

In 1969 bedacht de Britse neuroloog Oliver Sacks een uiterst doeltreffend medicijn tegen catatonische stupor, een geestesaandoening waardoor de patiënt in kwestie letterlijk geen poot meer kan verzetten, en paste die met succes toe op de patiënten in een tehuis. Enige probleem: de wonderkuur werkte maar tijdelijk, en de patiënten keerden stilaan terug in zichzelf.

Penny Marshall verfilmde in 1990 de mémoires van Sacks, maar verplaatste de actie naar de Verenigde Staten. Robin Williams speelt een gefictionaliseerde versie van de Britse prof, en haalt een aantal patiënten die in de jaren ’20 leden aan encefalitis terug uit hun mentale cocon. Ze moeten omgaan met het feit dat ze meerdere decennia hebben gemist, maar leren ook – vooral in de figuur van Robert De Niro, die Williams’ referentiepatiënt speelt – de liefde kennen. Tot de duisternis van de geest hen weer opslokt.

Awakenings is een aangrijpende en onterecht bijna vergeten prent. Wie goed oplet, merkt overigens een hele resem Hollywoodgiganten van vandaag in een van hun eerste rollen. Zoals Vin Diesel, die een verpleger speelt.

Vrijdag 20 januari op VijfTV om 23u25

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.