Beeld

B&O lanceert geïntegreerde televisie

Bang & Olufsen lanceert niet elke dag een nieuwe tv, en als ze dat doen dan ligt de nadruk op luxe, minder op baanbrekende features. De BeoVision 11 breekt met die traditie.

De pas voorgestelde BeoVision 11 is spiritueel de opvolger van de BeoVision 10. De gelijkenissen zijn groot, vooral op designvlak. Zo is de tv letterlijk een vierkant, wat mogelijk is omdat onder het rechthoekig scherm er een groot luidsprekeroppervlakte zichtbaar is.

De BeoVision 11 is wel heel wat slanker en gelikter dan zijn voorganger. Zo is het scherm netjes gelijk met de dunnere rand, want het toestel heel wat moderner doet ogen. Ook is de ruimte voor de luidsprekers wat versmald, zodat het vlak – dat trouwens in verschillende kleuren te krijgen is – minder domineert.

,

Maar het is vooral op technologisch vlak dat de nieuwe B&O best opvalt. Sommige medewerkers van de fabrikant stellen spottend dat het gaat om een “actieve luidsprekersset met een zeer groot display”. Een grapje, maar eentje met een grond van waarheid. Vergeleken met een doorsnee tv, zit er heel wat meer audiotechnologie in dit toestel.

Concreet bevat de BeoVision twee klasse D-versterkers van 32 watt die elk een ¾ inch tweeter, 2 inch midrange en 4 inch woofer aandrijven. Er is echter ook een stevig stukje surroundprocessing aan boord, wat betekent dat je tot tien externe actieve luidsprekers rechtstreeks – dus zonder verdere versterker – aan de tv kan koppelen. De menu's van de BeoVision en de software zijn uiteraard afgestemd op B&O-speakers, zoals de BeoLab 5, maar je kan ook andere merken aansluiten.


Net zoals de door FWD geteste B&O Play V1 (zie FWD43) zijn er aan de softwarezijde heel wat tweakingmogelijkheden present. Zo kan je de tot tien aangesloten luidsprekers eender welke rol geven. Het is bijvoorbeeld mogelijk – maar vrij onwaarschijnlijk – om vier subwoofers en een centerspeaker te configureren, om maar iets te zeggen. Ondersteuning is er trouwens voor drie verticale niveaus, dus incluis de mogelijkheid om een plafondspeaker aan te drijven.

,

Ook op beeldvlak gebeurt er best wat. De BeoVision 11 is in 40, 46 en 55 inch verkrijgbaar, en bevat een 200 Hz edge-lit LED-display met local dimming. De fabrikant is wellicht Samsung, aangezien B&O in het verleden vaak bij deze partij ging shoppen.

B&O heeft nog een paar zaken aan de display toegevoegd, zoals een sensor die in 360 graden omtrek licht meet en daarop gebaseerd het contrast aanpast. Meestal wordt zo’n meting enkel aan één kant van de tv gedaan, maar de aanpak van B&O zou ook kunnen compenseren voor daglicht via een raam achter het scherm.

Bang & Olufsen pronkt ook met een algoritme voor dynamisch contrast, om zo donkere delen van een filmscene toch wat detail te geven.

Aan een B&O-televisie bengelt altijd wel een zekere prijs. Opvallend is dat de BeoVision 11 aanzienlijk goedkoper is dan zijn voorgangers, met een startprijs van net geen 6.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.