Redactie

Closer

Twee schijnbaar hondsgelukkige koppeltjes worden verscheurd door het feit dat beide partners in het geniep verlangen naar iemand anders. Alleen is die 'iemand anders' een deel van het andere koppel. Het zorgt soms voor vermoeiend complexe situaties in de relatiefilm Closer, maar de vakkundige manier waarop de personages hun eigenlijk nogal eenduidige handelingen rationaliseren maakt het allemaal geweldig om naar te kijken.

Het zijn de vier hoofdacteurs die de boel geloofwaardig houden. Aan de ene kant zijn er Jude Law en Natalie Portman, in het andere kamp zitten Clive Owen en Julia Roberts. Tegen het einde van de film zullen beide mannen vanzelfsprekend met beide vrouwen hebben geslapen, maar de reis die hen naar dat punt brengt maakt het interessant.

Maar vergeet – zeker in deze – ook de regisseur niet. Mike Nichols maakte wel meer films waarin relaties met een vers geslepen scalpel worden uitgebeend, met uitschieters als Primary Colors, Regarding Henry, Postcards from the Edge, en zijn klassieker The Graduate.

Zaterdag 13 oktober op VIJF om 20u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.