Geluid

Dynaudio lanceert reeks draadloze luidsprekers


De Deense fabrikant Dynaudio stelt de Xeo 3 en de Xeo 5 voor op CES. Deze actieve speakers kunnen niet alleen tot vier verschillende soorten audiobronnen ontvangen, maar kunnen ook samengevoegd worden tot een multiroomsysteem.


Met de voorstelling van de nieuwe Xeo-luidsprekers op de CES streeft de Deense fabrikant naar eigen zeggen naar een nieuwe manier van muziek beluisteren. Voorlopig bestaat het gamma uit twee modellen: de compacte Xeo 3 (die vlot op een schap past) en de Xeo 5, een grotere vloerluidspreker.

Het gaat in beide gevallen om actieve speakers: de woofer en tweeter beschikken elk over een eigen klasse-D versterker die goed is voor 50 watt. Bijkomende versterkers zijn dan ook overbodig worden. Daarnaast is ook het wisselfilter in de speakers volledig digitaal en actief, zodat het voor Dynaudio mogelijk werd om alle onderdelen optimaal op elkaar af te stellen.

Geen geklungel
De Xeo-luidsprekers ontvangen hun signaal via een zender die op diverse audiobronnen aangesloten kan worden dankzij de digitaal optische-, stereo cinch- en minijackingang. Daarnaast is ook nog een USB-poort voorzien voor de aansluiting van een pc.

Om het signaal te verzenden zet de zender een eigen draadloos netwerkje op, dat in de 2,4 GHz-band opereert – een systeem dat vergelijkbaar is met de bekende streamingsystemen van Sonos. Geklungel met netwerkinstellingen en andere installaties blijft dus achterwege. Bovendien geeft Dynaudio aan dat het systeem een bereik van zo'n vijfitg meter heeft, wat verbindingsproblemen moet uitsluiten.

Een interessant detail is dat de Xeo-zender datastromen kan verwerken tot 24-bit/48kHz, die uiteindelijk door de zender naar de luidsprekers worden verstuurd aan 16-bit/48kHz. Cd-kwaliteit, met andere woorden.

Multiroom
Het draadloze Xeo-systeem laat bovendien toe om een volwaardige multiroom-installatie op te zetten. De zender kan immers signalen doorsturen naar maximaal drie paar luidsprekers, die elk in een verschillende ruimte kunnen worden geplaatst en afzonderlijk bestuurd kunnen worden met de bijgesloten afstandsbediening. Daarbij is het zelfs mogelijk om elk luidsprekerpaar door een eigen audiobron van muziek te laten voorzien.

Beide luidsprekers komen in het voorjaar op de markt en zullen 1.300 euro (voor de Xeo 3) en 2.700 euro (voor de Xeo 5) gaan kosten. De Transmitter zal afzonderlijk te verkrijgen zijn voor 250 euro. Naar verluidt zouden de zender en speakers ook in een bundel aangeboden gaan worden. In dat geval gaat er 50 euro van de totaalprijs af.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.