Geluid

Fergusson Hill brengt betaalbare hoornspeakers

Fergusson Hill brengt met de FH009 één van de meeste exotische bouwconcepten in de AV wereld naar een betaalbaar niveau. Volgens het Britse bedrijf zou deze eye-candy zowel geschikt zijn voor stereo-weergave als 2.1 home-cinema toepassingen.

Hoornspeakers spreken tot de verbeelding van menig audio-minnende connaisseur, maar vaak zijn ze zo ongelooflijk duur dat ze enkel weggelegd zijn voor de zeer rijken en lotto-winnaars. Daar willen de mensen van Ferguson Hill verandering in brengen.

Tot 2003 was Timothy Hill aan de slag als ingenieur in de aeronautica. Zijn kennis van “aircraft-grade”-materialen en aeodynamica vertalen zich in “space age”-ontwerpen. Qua looks en design zijn de producten van Ferguson Hill op z’n minst opmerkelijk.

,

De hoornspeaker an sich is geen nieuw ontwerp. Denk maar aan de oude mechanische gramofoonspelers. Sterker nog: het concept om de akoestische eigenschappen van een hoorn te gebruiken dateert van de 17de eeuw, toen de eerste akoestische megafoon werd uitgevonden.

Het pakket van Fergusson Hill bestaat uit de twee hoorns en een geïntegreerde versterker met twee basspeakers. De twee hoorns doen dienst als satelietspeakers. Deze nemen de midden en hoge tonen voor hun rekening. De fabrikant claimt dat de frequenties van de menselijke stem (om en rond 340Hz tot 20 kHz) uitzonderlijk helder zouden moeten klinken. Dit fenomeen zou intrinsiek aan het hoorndesign te danken zijn.

De rest van het frequentiespectrum, tot 54 Hz alleszins, nemen de actieve basspeakers voor hun rekening. Achteraan de kast heb je 2 RCA-aansluitingen, 1 mini-jack en een USB-aansluiting.

In totaal wordt het geheel aangedreven door 128 Watt A/B versterking. De FH009 is nu beschikbaar en heeft een prijskaartje van 895 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.