Beeld

Gratis ‘native’ 4K-films bij Sony

De introductie van baanbrekende nieuwe technologie verloopt zelden zonder slag of stoot. Dat blijkt opnieuw bij 4K: er worden volop 4K-televisies aangekondigd, maar 4K-films? Gelukkig breekt Sony de ban.

Net als OLED is 4K (ook bekend als Ultra HD) momenteel een 'hot item' in tv-land. Het ontbreekt dan ook niet aan aankondigingen van 4K-televisies en -projectoren, om van Blu-ray-spelers of AV-receivers die beelden kunnen upscalen naar die resolutie nog maar te zwijgen.

Maar als het over 'native' 4K-content gaat – of in gewoon Nederlands: beelden die écht in 4K-resolutie opgenomen zijn, en niet op kunstmatige wijze worden opgeblazen tot dat formaat – blijft het voorlopig muisstil.

Sony komt met primeur
Gelukkig voelt Sony zich niet te beroerd om daar als eerste wat aan te doen. Op zijn blog kondigde de Japanse elektronicagigant immers aan dat het bij de nieuwe KD-84X9005 – een 84-inch grote 4K-televisie – meteen ook films zal leveren in native 4K-resolutie. 

Om welke films het precies gaat zegt Sony niet, maar daar zou na 'turkey day' (oftewel Thanksgiving, dat vandaag (22/11) doorgaat in de VS) al verandering in komen. Het lijkt echter vrij waarschijnlijk dat het om films uit de eigen Sony Pictures-studio's zal gaan.

Wat intussen wel duidelijk is, is in welke vorm Sony de films bij de eindgebruiker wil krijgen. De fabrikant zal de films al voor de levering op het toestel zetten – 'pre-loaded' dus – als extraatje voor de happy few die zich een nieuwe KD-84X9005 (prijskaartje: ongeveer 25.000 euro) kunnen permiteren. 

Mogelijk volgt er na de release nog nieuwe native 4K-content bij Sony, maar dat blijft afwachten tot na de introductie van de KD-84X9005. Die laatste wordt in december op de markt verwacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.