Beeld

Grote LED-tv’s en nieuwe plasma’s bij Panasonic


Op een conventie in Hamburg haalde Panasonic het doek van al zijn nieuwe producten voor 2012. Natuurlijk ging daarbij heel wat aandacht naar de nieuwtjes op tv-vlak, en dat zijn er nogal wat.

Wie Panasonic zegt, denkt in eerste instantie aan plasma-tv's. Maar verrassend genoeg was de hoofdrol dit keer weggelegd voor de LED-LCD-toestellen van de fabrikant, waarbij de line-up dit jaar sterk wordt uitgebreid.

Niet alleen met nieuwe modellen die gebaseerd zijn op de uitstekende LCD-panelen (IPS-alfa) die we vorig jaar al te zien kregen, maar ook met grotere schermformaten dan 42-inch – een segment dat bij Panasonic tot nu toe voorbehouden was aan plasmatelevisies.

Bovendien gaat Panasonic meteen voluit voor de grote maten: de WT50, DT50 en ET50 zullen beschikbaar zijn in een 42, 47 en 55 inch uitvoering. Vermoedelijk krijgen ze allemaal een A+-ecolabel mee.

Plasmatelevisies blijven wel sterk vertegenwoordigd in het aanbod van de fabrikant. Zo gebruiken de nieuwe VT50- en GT50-reeks (de opvolgers van de bekroonde VT30 en GT30) een nieuw NeoPlasma Black 25000-paneel.

De nieuwkomers beloven een verder verbeterde zwartwaarde, nog fijnere bewegingsscherpte en bovendien ook een verbeterde helderheid, zonder het stroomverbruik negatief te beïnvloeden. Het stroomverbruik blijft wel hoger dan bij LED-LCD-tv's in hetzelfde formaat, wat de nieuwe plasma's doet stranden op een C-energielabel.

Passieve 3D en Social TV
Opvallend stil was het dan weer rond 3D. Deze feature zit natuurlijk nog steeds op heel wat toestellen, maar krijgt duidelijk niet dezelfde hoeveelheid aandacht als de vorige jaren.

Nochtans valt er ook op dat vlak iets nieuws te melden bij Panasonic, want bij de LED-tv’s voor 2012 zit ook een reeks met passieve 3D-technologie. Ook dat is een belangrijk keerpunt voor Panasonic, tot hiertoe toch dé absolute voorvechter van 3D met actieve brillen.

Nog een speerpunt is ‘Social TV’, en dat brengt enkele opmerkelijke aanpassingen met zich mee. Zo zijn de topreeksen (VT50, GT50 en WT50) voortaan uitgerust met een dual-core processor, waarmee het perfect mogelijk wordt om te Skypen terwijl je rustig verder televisie kijkt. Het scherm wordt dan netjes in twee gedeeld.

Ook Facebook- en Twitter-updates zijn nu mogelijk terwijl je televisiekijkt. Deze modellen kunnen zelfs multitasken: je kan een aantal apps laten open staan en snel switchen van de ene naar de andere.

Tot slot is er ook sterk gewerkt aan het design, traditioneel een eerder zwak punt bij Panasonic. De nieuwste modellen zitten in een ‘glas en metaal’-look. Ze hebben een bijzonder dunne rand en zijn erg fraai afgewerkt.

,

Focus op gebruiksgemak
Wat we persoonlijk een highlight vonden bij de vele demonstraties die we te zien kregen, is de aandacht die Panasonic geeft aan gebruiksgemak.

De remote met trackpad is daar een voorbeeld van, maar vooral de smartphones/tablet-apps zien er uitstekend uit. Gedaan zijn de flauwe imitaties van de fysieke remote: in plaats daarvan krijg je een mooie en makkelijk uitziende interface, aangevuld met nieuwe features.

Zo kan je bijvoorbeeld foto en video met een veegbeweging naar de televisie sturen. Of blader rustig op je tablet op het internet en vind je een pagina die je wil tonen op het grote scherm, dan veeg je ook die met een beweging naar het televisiescherm.

Uiteraard zal je tablet ook dienst kunnen doen als 'second screen' en kan je wat je bekijkt op tv ook op je tablet verder bekijken.

Prijs en beschikbaarheid
Op de exacte adviesprijzen en de precieze verkrijgbaarheid van de nieuwe toestellen moeten we voorlopig nog even wachten, maar we vermoeden dat de toestellen rond maart-april hun opwachting maken bij de dealers. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.