Redactie

Hart’s War

Zelfs in een krijgsgevangenenkamp, waar ze met moeite de onderste rangen van de piramide van Maslow krijgen ingevuld, laten mensen zich soms op hun kleinst zien. Hart's War, een courtroom drama van Gregory Hoblit dat zich in een Duits krijgsgevangenenkamp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog afspeelt.

De misdaad in kwestie is de moord op een blanke supremacist tussen een hoop Amerikaanse krijgsgevangenen, de vermoedelijke dader een Afro-Amerikaanse G.I., en de aan Yale gestudeerde kampcommandant laat de rechtszaak plaatsvinden bij wijze van geste.

Krijgsgevangene Tommy Hart (Colin Farrell), een rechtenstudent die het dankzij heldendaden tijdens de oorlog tot luitenant schopte, mag de verdediging van de verdachte voeren, maar snapt nog niet in welk een wespennest hij terecht is gekomen. Want ook de leider van de Amerikaanse krijgsgevangenen, kolonel William McNamara (Bruce Willis) weet dingen die hij niet deelt.

Ondanks de ongewone setting is Hart's War een strikt bij het boekje blijvend gerechtsdrama, met vurige betogen en plotse verrassingen. Maar de thematische bodem, latent en openlijk racisme temidden van de Amerikaanse troepen, wordt bij momenten doeltreffend opengewoeld.

Woensdag 19 december op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.