Redactie

Inside Job

Vergeet de clownerieën en het overtrokken blue collar-engagement van Michael Moore: als je echt een film wilt zien die zich diep ingraaft tot de wortels van een van de langste economische crises die de mensheid ooit heeft doorgemaakt, dan moet je bij deze Inside Job zijn.

Nochtans is Inside Job, net als Moores werkstuk Capitalism, A Love Story, een heel kwaaie film, waarin regisseur Charles Ferguson zwaar van leer trekt tegen de bankiers en andere Wall Street-piefen die met hun ingenieuze constructies goed geld hebben helpen maken van slechte schulden. Hij haalt ze ook voor de camera, en fileert ze genadeloos – op een bepaald moment snauwt een van zijn geïnterviewden hem toe: "Dit is geen verklaring onder ede, mijnheer! Ik stemde in met dit interview!"

Inside Job begint bij de vleugelslag die de storm veroorzaakte, de bankencrisis op IJsland, om te eindigen op een ontluisterende waarheid: dat dezelfde vortzakken wier hebzucht ei zo na de wereld naar de botten hielp, nu zijn binnengedrongen in de politiek, waar ze verondersteld worden om de boel te redden.

Zondag 26 augustus op Nederland 2 om 23u20

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.