Redactie

Lakeview Terrace

We zien Samuel L. Jackson graag opdraven als een bad motherfucker, maar je treft hem niet zo vaak aan als een regelrechte slechterik. Regisseur Neil LaBute stompte hem bijna vijf jaar geleden echter vol overgave in die rol voor Lakeview Terrace.

Op het eerste gezicht is het een formulaïsche psychologische thriller waarin de vriendelijke buur meer en meer een bedreiging vormt voor een jong koppel dat net naast hem woonst is beginnen te houden. Bovendien is hij een flik, waardoor de film scherpe parallellen oproept met gelijksoortige prenten als Unlawful Entry uit 1992.

Maar LaBute (The Wicker Man, Death at a Funeral) grijpt die thrillerstructuur in de eerste plaats aan om te parabelen over sociale stand en ras. Met het grote verschil dat de bigot in dit geval een Afro-Amerikaan is, en het interraciale koppeltje (Patrick Wilson en Kerry Washington) begint te terroriseren uit bitter racisme. Nou moe!

Het gedrag van Jacksons personage Abel Turner zet je bij momenten op je achterste poten, en dat was ook de bedoeling: op die momenten stelt Lakeview Terrace namelijk, ondanks de verder formulaïsche aard van de film, toch een paar juiste vragen.

Maandag 13 augustus op VT4 om 21u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.