Redactie

Machete

Zet je schrap – écht schrap – voor dit onnavolgbare gorefestijn van Robert Rodriguez. De cineast die naam maakte in de Amerikaanse cinema door stijlvolle pulp te brengen, gooide voor zijn Machete (2010) ieder gevoel voor stilering vrolijk overboord, en presenteert je een prent waarin compleet voluit wordt gegaan in de wansmaak.

Onthoofdingen, opengereten buiken, trio's met moeder en dochter: het lijkt alsof Rodriguez geen grenzen meer kent. Maar de onwaarschijnlijke goesting waarmee hij het allemaal op de gevoelige plaat zet, doet Machete uitstijgen boven het genre – B-films uit de jaren '70 – waaraan de film een hommage probeert te brengen.

De hoofdrol in de prent wordt weggedragen door de inmiddels 68-jarige Danny Trejo, een oudgediende in heel wat van Rodriguez' films maar verder een compleet onbekende schouwspeler. Voor de rest van de cast viste Rodriguez weer een rijtje voormalige sterren op: bijvoorbeeld Don Johnson als een racistische grenswachter die zich klaarhoudt voor een oorlog met Mexicaanse immigranten, of Steven Seagal als een Mexicaanse gangsterbaas. Er zit ook een opmerkelijke rol in voor Robert De Niro, die in zijn exuberante vertolking als Texaans senator griezelig veel accenten van George W. Bush legt.

Merk op hoe we het nog niet eens over het verhaal van Machete hebben gehad. Dat gaan we ook niet meer doen. Het houdt losjes verband met illegale immigratie van Mexico naar Texas, en het is compleet ondergeschikt aan de bloederige, uitzinnig in beeld gebrachte actie: dat is alles wat je hoeft te weten.

Vrijdag 28 september op 2BE om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.