Geluid

Muziek in de tuin

Geen barbecue zonder beats, geen buitenfeestje zonder decibels. Een beetje gastheer zorgt naast spijs en drank ook altijd voor een streepje muziek.

Bij elk tuinfeest waar ik aanschuif, kom ik een andere muziekinstallatie tegen. En telkens ik denk: nu heb ik het allemaal wel gezien, duikt er nieuwe software of nieuwe apparatuur op waarmee deuntjes de lucht in worden geblazen. Het aantal opstellingen lijkt schier eindeloos, al naargelang je tuin, je mediatoestellen en je maandloon. Maar dàt er buiten muziek zal weerklinken, dat staat buiten kijf. Een overzicht van de mogelijkheden en de moeilijkheden.

Pc op verplaatsing
De eenvoudigste oplossing is gewoon je pc met daarop je muziekbibliotheek naar buiten te sleuren, inclusief het setje pc-speakers dat je in huis hebt. Ik heb vrienden die permanent een halfbejaarde stereoketen onder hun veranda hebben staan, om de audiojack ervan op eender welk moment in eender welk toestel te kunnen pluggen. Nochtans is het maar een kleine moeite om tijdelijk een setje speakers in je tuin neer te planten.

Met de juiste apps op je laptop (zie verder bij ‘Software’) kan trouwens ook je iPad of Androidtablet perfect dienen als muziekapparaat. Heb je een stereo-opstelling in huis, dan valt het te verantwoorden om die naar buiten te halen voor wat meer decibels. Je enige investering is misschien een verlengkabel voor de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Als je dan toch de hele zooi naar buiten sleept, kan je er ook voor zorgen dat alles een beetje binnen handbereik is, zodat gasten verzoeknummers gewoon zelf kunnen opleggen. Een alternatieve oplossing om je computeropstelling buiten van stroom te voorzien, is een zonnepaneel. Met de Titan Solar Laptop Charger van A-Solar (€ 139) blijft je laptop doorgaan zolang het nog licht is.

Een beetje voorbereiding kan overigens nooit kwaad. Maak vooraf een afspeellijst om het feest in gang te trappen. Je gasten kunnen dan altijd nog inpikken nadat ze de eerste ronde van de barbecue achter de kiezen hebben.

Als muziek in de oren
Een lader op zonne-energie houdt je laptop aan de praat.

Je ‘streaming’-netwerk naar buiten brengen
Moet de pc binnen blijven, dan kan je nog altijd enkel de muziek naar buiten loodsen via je draadloze netwerk. Er bestaan geïntegreerde oplossingen, zoals het draadloze audiosysteem van Sonos (tussen de € 300 en € 500) of de Squeezebox van Logitech (€ 300). Het voordeel van die toestellen is dat je pc niet eens hoeft aan te staan. Als je muziek op een netwerkschijf staat, dan plukken de toestellen die daar rechtstreeks van af.

Als muziek in de oren
Sonos is de koning in streaming-land, maar je toestellen kosten heel wat geld.

,

De bediening en het aanmaken van afspeellijsten gebeurt via een interface op het toestel zelf, via een afstandsbediening of via een smartphone/tablet die dienst doet als remote. Als je een Mac-opstelling hebt, en je kan speakers buiten zetten die muziek via Apples AirPlay-systeem uit de ether kunnen plukken, dan kan je de muziekinstallatie buiten ook rechtstreeks aansturen met de computer binnen. Een overzicht van AirPlay-compatibele speakers vind je op www.airplayspeakers.com.

Draadloos netwerk uitbreiden
Een mogelijk probleem is het bereik van je draadloze netwerk. Dat strekt zich misschien een beetje verder uit dan de muren van je woning, maar niet noodzakelijk tot aan dat stuk van de tuin waar je aan het feesten bent. Gelukkig kan je de signaalsterkte van je netwerk boosten. Dat doe je met een tweede router, of met een network of range extender.

Fabrikanten als NetGear en TP Link hebben zo’n toestellen in hun aanbod, met prijzen die schommelen van € 30 tot € 90. Het vergt wat moeite om op te zetten, natuurlijk, want je moet weer via je browser in de interface van het toestel gaan morrelen om de inloggegevens van je bestaande netwerk erin onder te brengen.

Ook het plaatsen van zo’n toestel is een truc op zich: je mag hem niet te ver aan de buitenzijde van je bestaande netwerk opstellen, want dan is de bandbreedte van het netwerksignaal dat hij overneemt te zwak. Een mooi alternatief lijkt me de dLAN 200 AV Wireless N Starter Kit van Devolo (€ 150). Die gebruikt het elektriciteitsnetwerk om je signaal te versterken.

Plug je router in huis via ethernet op een van de twee toestelletjes, steek het tweede apparaat ergens in de buurt van de tuin, en je hebt buiten meteen een draadloze zone.

Draagbare oplossing
Bovenstaande oplossingen zijn handig als je een en ander op voorhand kan plannen. Een instant alternatief is simpelweg je iPhone/iPod- of Android-dock buiten zetten, en daar eventueel nog speakers op aansluiten.

Hoewel dat laatste meestal niet hoeft: de betere toestellen hebben meerdere speakers ingebouwd en blazen een ordentelijk aantal decibels de lucht in. Ze komen in alle maten, gewichten, prijzen en merken, met als bijkomend voordeel: je kan er ook muziek op afspelen die je gasten op hun smartphone hebben staan.

Voor audiofielen
Een relatieve nieuwigheid is dat ‘audiofiele’ merken sinds kort ook ‘buitenmodellen’ op de markt brengen. Een mooi voorbeeld is de Beolit 12 (€ 699) van Bang & Olufsen, een geluidssysteem dat eruitziet als een tinnen picknickmand met daarin een setje speakers die een soort virtuele surround leveren.

,

Bose trekt naar buiten met de SoundLink Wireless (vanaf € 299), een draagbaar toestel dat draadloos (Bluetooth en wifi) muziek van verschillende toestellen kan afnemen. Hij blijft zelfs permanent de laatste vijf bronnen herkennen, waardoor het zo’n beetje het muziekequivalent van funcooking op tafel is. Een muziekraclette: waarom niet?

Buitenblijvers
Wil je echt investeren in je tuinvertier, dan zijn er ook permanente oplossingen verkrijgbaar. Net als de barbecue die bestand is tegen weer en wind, bieden gevestigde merken als JBL, Yamaha en Jamo outdoorspeakers die dus ook de kou en de regen kunnen trotseren.

Ondertussen zo’n beetje gemeengoed zijn de ‘rotsspeakers’: luidsprekertjes die ingebouwd zijn in een steen en die je dus gewoon in je tuin kan laten zonder dat ze het uitzicht verknoeien. Die zijn niet eens zoveel duurder dan een doorsnee outdoorspeakerset: voor gemiddeld € 150 heb je er al eentje.

Als muziek in de oren
Niet meteen een luidspreker voor binnen op de kast.

Op de barbecue
Bijzonder mooi vond ik de ASW35 van ArtSound, een speaker met een scherpe punt onderaan die je gewoon in je bloemenperkje kan planten. Of wat dacht je van een barbecue die tegelijk als muziekinstallatie dubbelt? De Barbecook TamTam (€ 90) heeft ingebouwde speakers, zodat ook de man met het vlees mee kan genieten.

En als je een zwembad hebt, valt de SplashVision Speaker- Bal te overwegen. Deze waterdichte luidspreker blijft drijven op het water en neemt draadloos muziek af van een basisstation waarop je een smartphone of een ander toestel kan aansluiten.

Als muziek in de oren
Een drijvende luidspreker is betaalbaar, het zwembad zal iets meer kosten.

De juiste software
Ongeacht waar je de audiojack inplugt of waarmee je draadloos verbinding maakt, moet je ook de juiste software kiezen. iTunes en Windows Media Player liggen voor de hand: je maakt een playlist ‘Barbecue’, en je bent vertrokken.

,

Zelf blijf ik fan van het gratis pc-mediaspelertje Traktor DJ Studio. Dat is een ‘gouwe ouwe’, maar het mooie eraan is dat je vanuit één bibliotheek muziek naar twee verschillende ‘trays’ kan sluizen die elk hun eigen lijst hebben en elkaar afwisselen. Zo kan iedereen zijn eigen verzoeknummers invoeren zonder het spelende nummer te onderbreken: je zet ze gewoon klaar.

De juiste app
Als je draadloze netwerk tot buiten reikt, kan je uiteraard ook Spotify of andere streamingdiensten gebruiken. Of YouTube, al te vaak onderschat als muziekkanaal. Je kan er afspeellijsten van muziekvideo’s in maken, met de knop TOEVOEGEN AAN onderaan de video die je aan het afspelen bent.

Als je een iPhone hebt, raad ik YouTunes aan: een gratis app die alleen maar de muziek van door jou geselecteerde YouTube-video’s afspeelt en bijhoudt in een lijst. Zorg wel dat je binnen het bereik van een draadloos netwerk bent, want een hele namiddag, avond en/of nacht mobiel internet gebruiken tikt aardig aan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.